Metro-portal.hr

objavljeno 07.11.2013. 12:21:00
GROZNO

Depresija je drugi uzročnik invalidnosti

Hrvatska je među zemljama u kojima se značajnije osjeti učinak depresije, pokazalo je istraživanje

Depresija je izražena u Hrvatskoj
Depresija je izražena u Hrvatskoj (Shutterstock)

U okviru istraživanja australskih stručnjaka uspoređena je klinička depresija s više od 200 drugih bolesti i ozljeda koje su uzrok invalidnosti.

"Depresija je veliki problem i nedvojbeno se moramo tome puno više posvetiti", kaže voditeljica istraživanja Alize Ferrari sa sveučilišta u Queenslandu.

Depresija je na drugom mjestu kao globalni uzrok invalidnosti, no njezin se učinak, izražen kroz indeks DALY (broj godina života izgubljenih zbog te bolesti) razlikuje od zemlje do zemlje, pa se najviše osjeti u Afganistanu, a najmanje u Japanu. Hrvatska je među zemljama u kojima se značajnije osjeti učinak depresije.

"Još je puno posla na povećavanju svijesti o toj bolesti te u pogledu uspješnih načina njezina liječenja", kaže Ferrari.

U svijetu samo mali dio pacijenata ima pristupa liječenju, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Ferrari dodaje da je ta bolest stigmatizirana zbog toga što pripada krugu mentalnih bolesti.

"Ono što je za jednu osobu uzrok invalidnosti drukčije izgleda drugoj i percepcija se može razlikovati od zemlje do zemlje. Puno je društvenih implikacija i interpretacija pa je stoga još važnije povećati svijest o razmjerima problema, njezinim simptomima i kako ih otkriti".

07.11.2013. 12:21:00
http://metro-portal.hr/depresija-je-drugi-uzrocnik-invalidnosti/81465/