Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2020. 11:06:15
UPS!

Depresija i anksioznost imaju isti dio mozga...

Prekomjerna aktivnost sgACC područja mozga uzrokuje simptome depresije i anksioznosti

Ono kad vam nije ni do čega...
Ono kad vam nije ni do čega... (Arhiva)

Depresija i anksioznost utječu na milijune ljudi diljem svijeta, još uvijek ne znamo mnogo o tim fenomenima. Štoviše, još uvijek u potpunosti ne razumijemo koje su regije mozga povezane s njima ni kako se one razlikuju u osobama s različitim simptomima.

Razumijeti kako i zašto dolazi do varijacija ključno je za razvoj boljih terapija, piše IFLScience.

Ono što je trenutno poznato je da su kod osoba koje pate od depresije i anksioznosti vidljive promjene u aktivnosti prefrontalnog korteksa čeonog režnja mozga.

Dijelovi uključeni u proces kognicije i regulacije emocija imaju smanjenu razinu aktivnosti, dok dijelovi odgovorni za generiranje emocija te internih tjelesnih funkcija pojačano rade.

Kao ključna regija čija je aktivnost povećana kod depresivnih i anksioznih osoba pokazao se subgeni prednji cingularni korteks (sgACC) za koji se smatra da je povezan s emocionalnim reakcijama.

Novo neurološko istraživanje pokazalo je da prekomjerna aktivnost sgACC područja mozga uzrokuje simptome depresije i anksioznosti.

Još jedno zanimljivo pitanje je zašto osobe koje pate od depresije imaju povećani rizik od razvoja srčanih bolesti.

Dok je neupitno da su životni stil i socioekonomski faktori dio odgovora, znanstvenici su htjeli testirati može li prekomjerna aktivnost sgACC područja, koje je povezano s moždanim deblom koje regulira krvni tlak i otkucaje srca, sama po sebi poremetiti kardiovaskularni rad.

Rezultati su pokazali da prekomjerna aktivnost povisuje broj otkucaja srca i smanjuje varijabilnost čak i u mirovanju. Varijabilnost pulsa je važan pokazatelj toga koliko brzo se srce može prilagoditi promjenama u okruženju.

Te promjene istovjetne su s nekim srčanim disfunkcijama prisutnima kod depresije i anksioznosti. Prekomjerna aktivnost sgACC područja potiče aktivaciju tzv. "fight or flight" sustava koji, ukoliko dugo ostane aktivan, stavlja dodatni napor na srce, što može objasniti više slučajeva srčanih bolesti.

29.12.2020. 11:06:15
http://metro-portal.hr/depresija-i-anksioznost-imaju-isti-dio-mozga/129506/