Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2010. 12:12:56
CRNO-BIJELI SVIJET

Depresija doista život čini sivim

Kako navode znanstvenici, depresija na oči ima efekt tijekom kojega se teže raspoznaju crni i bijeli kontrasti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Njemački znanstvenici proveli su na mrežnici pacijenata testove koji su pokazali efekt sličan gašenju boje na televizoru. Vjeruje se kako ovaj test može omogućiti objektivan način mjerenja nivoa depresije. Osim toga, efekt bi mogao objasniti zašto su tijekom stoljeća, bez obzira na kuluturu ili jezik, umjetnici oslikavali depresiju koristeći simbole mraka ili sive tonove.

>> Depresija će biti najraširenija bolest

Njemački tim mjerio je električne impulse u mrežnici kod dvije grupe ljudi, depresivnih i onih koji ne pate od ove bolesti. Mrežnica, koja se nalazi na kraju oka, sadrži osjetljive stanice koje pretvaraju svjetlosne signale u električne impulse, što omogućuje vid. Depresivni pacijenti imali su dramatično niži kontrast boja u mrežnici.

Također je postojala značajna korelacija između jačine kontrasta i jačine simptoma bolesti. Pacijenti koji su patili od ozbiljnijih stanja depresije imali su najslabiju reakciju mrežnice. Efekt je bio toliko pouzdan da se lako moglo razlučiti osobe koje su ozbiljno bolesne od zdravih volontera, samo promatrajući rezultate testova.

21.07.2010. 12:12:56
http://metro-portal.hr/depresija-doista-zivot-cini-sivim/44875/