Metro-portal.hr

objavljeno 20.12.2009. 11:16:59
SAD:

Demokrati imaju potporu za izglasavanje zdravstvene reforme

Nakon gotovo stoljeća duge borbe, SAD je na domak da reformu zdravstvene skrbi pretvori u realnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Demokratska većina u američkom Senatu objavili su u subotu da su osigurali dovoljnu potporu za izglasavanje zakona o reformi zdravstvenog sustava u SAD-u, čime će se okončati višemjesečna ogorčena rasprava pristaša i protivnika reforme, te ostvariti jedan od glavnih unutarnjopolitičkih prioriteta Obamine administracije.

Čelnik senatske većine Harry Reid osigurao je ključni 60. glas za reformski zakon, pristavši na zahtjeve senatora Bena Nelsona, konzervativnog demokrata iz Nebraske, za strožim ograničenjima zdravstvenog osiguranja za pobačaj, te na veću saveznu pomoć i olakšice za Nebrasku.

Sa 60 glasova u Senatu sprječava se opstrukcija rasprave o zakonu držanjem beskonačnih govora, što je najjače oružje manjine.

Predsjednik Barack Obama pozdravio je osiguranja većinske potpore u Senatu, rekavši kako sada donošenje zakona koji će omogućiti zdravstveno osiguranja za više od 30 milijuna neosiguranih Amerikanaca izgleda sigurno.

Savezne službe procjenjuju da je u SAD-u trenutačno bez zdravstvenog osiguranja oko 47 milijuna građana, od ukupno oko 308 milijuna stanovnika.

"Nakon gotovo stoljeća duge borbe, mi smo na domak da reformu zdravstvene skrbi pretvorimo u realnost", rekao je Obama, koji je osobno i preko suradnika bio uključen u zahtjevne pregovore u Senatu.

Republikanci su osudili zakon kao prijetnju sustavu osiguranja koje se temelji na poslodavcu, preko kojeg većina Amerikanaca ima osiguranje, te ugrožavanje programa Medicare kojim država zdravstveno skrbi za starije i hendikepirane osobe.

"Taj zakon je monstruozan. To nije preimenovanje poštanskog ureda. Budite sigurni, taj će zakon preoblikovati našu zemlju i naše živote", rekao je čelnik senatske manjine Mitch McConnell.

Ukoliko ne dođe do nekog nepredviđenog razvoja, očekuje se da će Senat izglasati zakon na Badnjak u 19 sati po mjesnom vremenu. Pregovori o usklađivanju senatske verzije s onom prihvaćenom u Predstavničkom domu Kongresa, trebali bi početi početkom siječnja.

Republikanci su koristili svaku proceduralnu mogućnost da zaustave napredovanje zakona, pa su tako u subotu, na njihov zahtjev, u Senatu punih sedam sati čitani amandmani na zakon.

Senatskim zakonom traži se od svakog Amerikanca da nabavi zdravstveno osiguranje pod prijetnjom novčane kazne. Pred poslodavce, osim onih najmanjih, postavlja se zahtjev da osiguraju sve radnike.

Građani koji ispunjavaju uvjete od 2014. će moći tražiti savezne subvencije za osiguranje i kupovati police na državnim burzama osiguranja. Zakonom će prvi puta osiguravateljskim kućama biti omogućeno da prodaju police građanima preko granica saveznih država, na predviđenim burzama osiguranja.

Čim stupi na snagu zakon će zabranjivati osiguravateljima da odbiju osiguranje djece zbog prethodnih uvjeta (bolesti), a od 2014. ta će zabrana vrijediti za sve građane. Osiguravatelji će ubuduće morati objasniti poskupljenje premije osiguranja, a osiguranici će se moći žaliti na odbijanje pokrivanja troškova neovisnom državnom tijelu. Od svih osiguravatelja zakon traži da 80 posto sredstava od premije vrate kroz skrb o osiguraniku.

Kongresni analitičari za proračun objavili su u subotu da revidirani zakon znači potrošnju 871 milijarde dolara u 10 godina, uz veliko povećanja broja osiguranih građana kroz program Medicade za siromašne, te saveznim subvencijama za one koji nemaju pristupačno osiguranje preko poslodavca.

Ta bi sredstva bila osigurana s gotovo 400 milijardi dolara novih poreza i oko 500 milijardi ušteda na potrošnji programa Medicare. Prema Kongresnom uredu za proračun (CBO), zakon bi trebao smanjiti savezni proračunski manjak za 132 milijarde dolara do 2019. godine. (hina/metro-portal)


20.12.2009. 11:16:59
http://metro-portal.hr/demokrati-imaju-potporu-za-glasanje-o-reformi-zdravstva/28980/