Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2011. 12:40:38
Usprkos dosadašnjim vjerovanjima

Demistificiran utjecaj "dobrih" kolesterola na zdravlje

Neočekivani rezultati doveli su do prijevremenog prekida istraživanja

Dobri kolesterol ipak ne smanjuje rizik od srčanih bolesti

Američki nacionalni institut za srce, pluća i krv izdao je priopćenje da je prijevremeno prekinuo istraživanje utjecaja „dobrih“ kolesterola na sprječavanje razvoja srčanih bolesti, započeto još 2006. godine u SAD-u i Kanadi. Istraživanje je provedeno na nešto više od 3400 ljudi starijih u prosjeku od 64 godine a prvotno je planirano da se provodi sve do 2012. godine.

Porastom razine „dobrog“ kolesterola u krvi ne smanjuje se rizik od srčanih bolesti kod pacijenata koji su uzimali statine za sniženje „lošeg“ kolesterola, zaključili su znanstvenici.

Tijekom 32 mjeseca praćenja, pola pacijenata dobivalo je pojačane doze nijacina (vitamin B3) radi povećanja preniske razine „dobrog“ kolesterola (HDL) i standardnu dozu statina radi sniženja „lošeg“ kolesterola (LDL). Druga skupina s preniskom razinom „dobrog“ kolesterola dobivala je, uz statin, placebo umjesto nijacina.

Dobri kolesterol ne smanjuje rizik od srčanih bolesti

Stručnjaci NHLBI-ja zaključili su da spoj nijacina - koji je doista povisio 'dobri' kolesterol - i statina, na njihovo veliko čuđenje, nije uopće utjecao na stopu srčanih bolesti (sa i bez smrtnog ishoda), moždanih udara i hospitalizacija zbog akutnog srčanog sindroma ili postupaka revaskularizacije (ugradnje premosnica i stentova).

Premda sniženje 'lošeg' kolesterola pomoću statina smanjuje kardiovaskularni rizik, što su pokazala brojna istraživanja, povećanje kolesterola HDL-a ne smanjuje taj rizik, zaključili su znanstvenici.

>>Niska razina dobrog kolesterola može uzrokovati aterosklerozu>>

29.05.2011. 12:40:38
http://metro-portal.hr/demistificiran-utjecaj-dobrih-kolesterola-na-zdravlje/59407/