Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2008. 21:45:23

Delinkvent poslan u Sibir na preodgoj

Socijalne službe u Hessenu radikalno protiv nasilnika

Vlasti njemačke savezne države Hessen poslale su mladog 16-godišnjeg delinkventa u Sibir kako bi se naučio stvarnom životu, objavio je njemački tisak.

Odgojna mjera

Taj adolescent, kojem se ne navodi ime i koji je počinio veći broj nasilnih prekršaja, već je bio smješten u jedan centar za preodgoj i psihijatrijsku bolnicu, ali bez ikakvog uspjeha. Socijalne službe Hessena zbog toga su ga ljetos na devet mjeseci poslale u  Sedelnikovo, zabito sibirsko selo ‘siromašno i lišeno proizvoda za široku potrošnju’. Ondje je u dvorištu sam morao sagraditi WC i cijepati drva, ako se želio ugrijati na temperaturama koje zimi mogu doseći i minus 55 Celzijevih stupnjeva.

‘Nije riječ o kazni, nego o odgojnoj mjeri’, rekao je Stefan Becker, voditelj socijalne službe za mladež u Hessenu.

MaloljetniciSamo je prošle godine Njemačka u inozemstvo, u zemlje izvan Europske unije, na preodgoj poslala oko 600 svojih malodobnih delinkvenata.Tisak navodi kako jedan dan ‘preodgoja’ nasilnog tinejdžera stoji oko 150 eura, triput manje od cijene boravka u bilo kojoj specijaliziranoj instituciji u Njemačkoj.

Ne uvijek dobra praksa

Samo je pošle godine Njemačka u inozemstvo - u zemlje izvan EU - na  preodgoj poslala oko 600 svojih malodobnih delinkvenata, ali se ta praksa nije uvijek pokazala dobrom.

Prije četiri godine jedan je adolescent u Grčkoj ubio svojeg pratitelja, a 2005. je jedan 17-godišnjak na nekoliko tjedana nestao u Kirgiziji, gdje je bio na preodgoju.                                       (HINA)

17.02.2008. 21:45:23
http://metro-portal.hr/delinkvent-poslan-u-sibir-na-preodgoj/3071/