Metro-portal.hr

objavljeno 08.09.2011. 10:53:00
NIJE ZA GADLJIVE

Delicije od škorpiona i skakavaca uskoro na policama supermarketa

Insekte je kao dobar izvor hrane prepoznala i Europska Unija, koja je u njihovu gastronomsku promociju uložila 3 milijuna eura

Fotografija vijesti

Nutricionistički su stručnjaci pronašli odličan i jeftin način da ubiju dvije muhe jednim udarcem, odnosno pomognu sačuvati okoliš te riješiti manjak hrane u nekim zemljama svijeta.

Oni slabijeg želudca vjerojatno neće biti oduševljeni rješenjem, ali to nikako ne umanjuje činjenicu da su insekti prepuni kalcija i proteina, dok istovremeno nemaju gotovo nimalo masnoće.

Insekte je kao dobar izvor hrane prepoznala i Europska Unija, koja je u svrhu njihove promocije počela stavljati različita jela bazirana na njima u restorane diljem Bruxellesa te u cijelu operaciju uložila 3 milijuna eura.

Kako javlja Sunday Times, trenutno su najpopularnija jela juha od škorpiona te složenac od cvrčaka.

Istraživanja koja potvrđuju iznimnu nutritivnu vrijednost insekata nisu nova, a jedna je nedavna studija pokazala kako na 100 grama skakavca dolazi 20 grama proteina i tek 6 grama masti, naspram govedini u čijih 100 grama dolazi 24 grama proteina te čak 18 masti.

Stručnjaci predviđaju da ćemo do 2020. godine sasvim normalno moći kupovati insekte u supermarketima. To i ne treba toliko čuditi budući da je mnoga hrana koju Europljani i Amerikanci prije nisu jeli na sličan način našla svoj put do opće prihvaćenosti, poput sushija.

Ipak, vrlo je vjerojatno da će hrana na bazi insekata za početak na police dolaziti dobro samljevena unutar umaka ili hamburgera.

Na kraju krajeva, poznavajući industriju hrane, vrlo je vjerojatno da upravo jedete 10 puta odvratnije stvari u svojoj pašteti, ali toga uopće niste svjesni. Dobar tek!

08.09.2011. 10:53:00
http://metro-portal.hr/delicije-od-skorpiona-i-skakavaca-uskoro-na-policama-supermarketa/63003/