Metro-portal.hr

objavljeno 14.03.2011. 21:33:00
MORATE PROBATI

Delicije grčke kuhinje

SLIKE - Grci ne jedu samo gyros, musaku i tzatziki; predlažemo pet fantastičnih jela iz bogate grčke gastronomske ponude

Grčka ribarnica
Grčka ribarnica (MWN)

Ključno obilježje grčke kuhinje je jednostavnost. Tradicionalni recepti temelje se na svega nekoliko sastojaka. Iz kuhinje se šire pravi mediteranski mirisi, a hrana sama po sebi nije preteška.

Atena ima bogatu gastronomsku ponudu, ali pravu grčku kuhinju nabolje ćete upoznati u manjim gradovima. Ljubitelji ribe obavezno bi trebali posjetiti južno i istočno predgrađe Atene ili luku Lavrio 69 kilometra od glavnoga grada. Restoran Syrtaki najpoznatiji je po jednostavnim, a odličnim specijalitetima i svježim sastojcima.

Ljubitelji mesa doći će na svoje u Penteli na sjeveru Atene (30 minuta od centra). Mesna jela po pristupačnim cijenama pripremaju se u taverni Christos & Olimbia.

Top 5 grčkih jela:

Juha od slanutka
Potječe s Kikladskih otoka. Slanutak se prethodno kuha preko šest sati u peći na drva. Juha se priprema u glinenoj posudi koja se zove a 'skepastaria.

Chochlii Boubouristi
Jednostavno jelo neobična naziva koje dolazi dolazi s Krete u Grčkoj ima status kao fish&chips u Engleskoj. Radi se o pužićima kuhanim u vinu, maslinovom ulju i ružmarinu. Chochlii je kretsko ime za puževe.

Kakavia
Predjelo koje je neizostavno u obalnim mjestima. Radi se o juhi od različitih vrsta ribe i plodova mora.

Stifado
Popularno zimsko jelo. Stifado je kuhana teletina u umaku od rajčice s lovorovim listovima i lučicama. Servira se s feta sirom.

Pita od špinata
Grci najviše vole pite od špinata i od sira. Domaćice povremeno umjesto špinata koriste drugo povrće i začine. Tijekom korizme se recept obogaćuje feta sirom.

Piše: Zoe Koskinidou, Metro Greece
14.03.2011. 21:33:00
http://metro-portal.hr/delicije-grcke-kuhinje/56492/