Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2010. 16:30:07
MORSKI PRIJATELJI

Delfini su inteligentni skoro poput ljudi

Ti sisavci su toliko pametni da bi trebali imati isti status kao i ljudi, sugeriraju znanstvenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DevianArt)

Delfini su zapravo najbistrija bića na svijetu poslije ljudi, čime su potisnuli čimpanze na treće mjesto. Stručnjaci tako tvrde da bi ih se trebalo tretirati kao osobe, nakon istraživanja koje je pokazalo da njihovi mozgovi sadrže mnoge odlike koje ukazuju na visoku inteligenciju.

Dodaju kako je takve životinje okrutno držati u zabavnim parkovima, ubijati ih radi hrane ili tijekom ribarenja. Oko 300.000 kitova, delfina i pliskavica umire na taj način svake godine.

Studija koju je vodila Lori Marino, zoologinja sa Sveučilišta Emory u Atlanti, koristila je MRI skenere kako bi se proučio mozak delfina te usporedio s primatima. Otkrila je kako je cerebralni korteks delfina toliko velik da ga anatomske proporcije koje određuju kognitivne kapacitete stavljaju na drugo mjesto, odmah poslije ljudskog mozga. Kora mozga također ima bogate nabore koje se povezuju s ljudskom inteligencijom.

Dugo se smatralo kako su čimpanze najinteligentnije životinje, međutim nova studija pokazuje da su to zapravo delfini. Oni posjeduju jasno određenu osobnost, osjećaj za vlastito ja te mogu razmišljati o budućnosti. Također su socijalne životinje, a novi tipovi ponašanja prenose s jednog delfina na drugog.

U jednom dijelu istraživanja, delfini su pokazali sposobnost prepoznavanja vlastitog lika u ogledalu te ga koristili kako bi istražili ostale dijelove tijela. Životinje u zatočeništvu također mogu naučiti osnovni simbolički jezik.

04.01.2010. 16:30:07
http://metro-portal.hr/delfini-su-inteligentni-skoro-poput-ljudi/29964/