Metro-portal.hr

objavljeno 14.03.2008. 00:29:47

Del Ponte: Đinđića sam upozoravala na atentat

Carla Del Ponte u svojoj knjizi ‘Lov’ iznosi zanimljive pojedinosti

Četiri dana nakon upozorenja, Đinđića su pokušali ubiti na autocesti u Novom Beogradu
Četiri dana nakon upozorenja, Đinđića su pokušali ubiti na autocesti u Novom Beogradu

Bivša glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte tvrdi da je sredinom veljače 2003. godine u Beogradu upozorila tadašnjeg premijera Zorana Đinđića da ima pouzdane informacije o pripremi atentata na njega i da prijetnje treba shvatiti ozbiljno. U njezinoj knjizi ‘Lov’, koja bi uskoro trebala biti objavljena u Italiji, kako prenosi agencija Beta koja je imala uvid u rukopis, Del Ponte piše da joj je premijer Đinđić tada rekao da priprema ‘napad na spregu između članova organiziranog kriminala i pripadnika snaga sigurnosti’ Srbije, te da je već smijenio dvije glavne ličnosti Službe državne sigurnosti jer nisu došli do bilo kakvih informacija o odbjeglom haškom optuženiku Ratku Mladiću.

- Rekla sam mu da bude vrlo oprezan. Pokazala sam mu interni izvještaj Haškog tribunala, dvije stranice s podacima o zavjeri da bude ubijen - piše Carla Del Ponte i dodaje da mu je naglasila da ‘ne podcjenjuje tu stvar’.

Problem KosovaCarla Del Ponte piše i da je premijer Đinđić od nje tražio odgodu objavljivanja haške optužnice protiv četvorice vojnih i policijskih generala optuženih za ratne zločine na Kosovu 1999., navodeći da će ona donijeti ozbiljne političke probleme. 

- Trebao bi ozbiljnije shvatiti tu prijetnju. Iskustvo me naučilo da se nikad ne zna. Možda su mnoge od ovih informacija netočne, ali možda u njima ima dovoljno istine - rekla je tada premijeru Đinđiću, na kojega je četiri dana nakon njezina upozorenja pokušan atentat u Novom Beogradu, na autocesti, kamionom koji je vozio Dejan Milenković Bagzi, kasnije svjedok-pokajnik na suđenju atentatorima. U tom razgovoru Đinđić je Carli Del Ponte rekao i da se Ratko Mladić navodno krije u blizini granice Srbije s Rumunjskom, da ga vlasti pokušavaju uvjeriti na dobrovoljnu predaju, ali da je ‘okružen ljudima koji ga naizgled čuvaju te da su spremni i ubiti ga kako bi spriječili njegovo uhićenje’.  (HINA)

14.03.2008. 00:29:47
http://metro-portal.hr/del-ponte-djindjica-sam-upozoravala-na-atentat/4365/