Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2009. 14:06:06
IVAN ŠUKER:

Deficit proračuna u 2008. bio je 0,9 posto BDP-a

Plaće u javnim službama smanjujemo kako bismo očuvali radna mjesta koja Vlada jako cijeni, izjavio je ministar financija.

(Siniša Sunara, CROPIX)

Deficit državnog proračuna za prošlu godinu bio je 0,9 posto BDP-a, a plan je bio 1,1 posto, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker na današnjoj sjednici vlade koja je izviještena o izvršenju proračuna za prošlu godinu.

To je potvrda da bi, da nije bilo ekonomske krize i svega što nas je zahvatilo, ove godine deficit proračuna bio sveden na nulu, ustvrdio je Šuker.

Šuker je naglasio da se Vlada kod prvih naznaka krize, umjesto za paniku, odlučila na kontrolu javnih financija. Reakcija Vlade bila je primjerena", ocijenio je Šuker, podsjetivši da se Vlada tada odlučila na smanjenje javne potrošnje.

Prema podacima koje je iznio, prihodi proračuna u prošloj su godini iznosili 116,1 milijardu kuna, i u odnosu na plan bili su manji za 1,9 posto, ili za 2,3 milijarde kuna.

Rashodi proračuna u 2008. iznosili su 118,6 milijardi kuna, što je oko 2,5 milijardi manje nego je bilo planirano.

Izvršenje proračuna pokazuje kako smo vodili fiskalnu politiku. Inflacija je na godišnjoj razini bila 6,1 posto, održali smo stabilnost javnih financija, makroekonomsku stabilnost, a svim proračunskim korisnicima izvršene su isplate sukladno zakonima, naglasio je ministar financija.

Premijer Ivo Sanader podsjetio je da je početak prošle godine bio obilježen snažnim skokom inflacije, da su mnogi gradovi, među njima i Zagreb, digli cijene komunalnih usluga, da su mnogi u vremenu od izbora do formiranja vlade bezrazložno digli cijene.

Tada smo krenuli s paketom mjera, povjerenstvom za praćenje cijena, zaključili da se cijene plina neće dizati cijelu godinu, a struje pola godine. To nisu bile tržišne nego političke odluke, kazao je Sanader.

Ustvrdio je da su financijska i ekonomska kriza u 2008. pokazale da je Vlada bila u pravu te da država mora intervenirati u iznimnim uvjetima. Smatra i kako se iz analize MMF-a iščitava da "Hrvatska dobro brodi u ovom vremenu".

Istaknuo je i da je Vlada, u suradnji s HNB-om, uspjela u obrani tečaja, da su se obranila i branit će se radna mjesta.

Podsjetio je pritom da je vlada išla i na smanjenje plaća državnim službenicima i javnim službama za šest posto. "Mi jako cijenimo rad profesora, liječnika, medicinskih sestara, sudaca i drugih. Ali, danas je vrijeme da branimo radna mjesta, doći će vrijeme kada ćemo te plaće moći dignuti i usklađivati s plaćama u gospodarstvu, što je cilj", kazao je.

Podsjetio je da je rebalans proračuna za ovu godinu rađen uz projekciju pada BDP-a za 2 posto, te da su europske procjene za Hrvatsku pad za 3 posto. Ako se prognoze za Europu pokažu točne trebat ćemo razmišljati o još jednom rebalansu, naglasio je premijer. (hina/metro-portal)

07.05.2009. 14:06:06
http://metro-portal.hr/deficit-proracuna-u-2008-bio-je-0-9-posto-bdp-a/17456/