Metro-portal.hr

objavljeno 16.10.2011. 22:48:00
JELO U DRUŠTVU

Debljate li se zbog prijatelja

Razmislite koliko velik utjecaj vaši prijatelji imaju na vašu prehranu i životni stil

Debljaju li vas možda vaši prijatelji?
Debljaju li vas možda vaši prijatelji? (Shutterstock)

Pretilost je rezultat nekoliko čimbenika - genetike, navika, ali i brze hrane, slavlja, alkohola i tome slično. Sve navedeno može imati izravan utjecaj na povećanje ishoda kojeg pokazuje vaga. Međutim, ako malo bolje osmotrite situaciju, shvatit ćete da vaši prijatelji također imaju velik utjecaj na to koliko ćete težiti. Tko vas čeka u kafiću? Tko vam naručuje još jednu za put? Tko vas stalno zove na kolač? Prijatelji naravno. Je li onda pogrešno zaključiti da i oni dijele krivicu za povećanje vaše težine? Saznajmo.

Koliko ste često na kavama? Hrvatska je prepuna kafića u u našem je mentalitetu urezana obveza višesatnog boravljenja uz crni napitak. Međutim, taj napitak dolazi u milijun varijanti, espresso, mocha, cappuccino, hladna kava, s čokoladom, sa šlagom...Sve to ne pridonosi vitkoj liniji, a ako često boravite s prijateljima na kavi ili je pijete dok idete na ili se vraćate s posla, dnevno uzimate dodatnih 300 do 500 bespotrebnih kalorija. Ako je ovakav svaki vaš radni dan, a vikende da ne spominjemo, vaši vam prijatelji pomažu da se udebljate.

Koliko često idete na piće? Jedno pićence ima oko 150 kalorija (pod pićem se ovdje podrazumijeva zaista niskokalorično piće). Ali kad popijete pet šest takvih pića, broj kalorija se povećava i do 900 na večer. Ako s prijateljima redovito uživate u alkoholu i koktelima, onda je jasno da vam pomažu u tome da se udebljate.

Koliko često večerate vani? Izlasci na večeru u restorane nisu baš preporučljivi ako planirate smršavjeti. Ako vas prijatelji gnjave da tri do četiri puta tjedno idete jesti s njima, onda imate velik problem. Možete ih odbiti, ali ako to niste u stanju, pokušajte barem vi odlučiti gdje ćete i što jesti. Družite li se uz hamburgere ili uz kompletne i zdrave obroke?

Koliko često naručujete hranu? Ako živite s prijateljima ili cimerima ili pak s boljom polovicom, naručivanje hrane katkada nije pod vašim nadzorom. Obratite pozornost na to što se naručuje, koliko često se naručuje i koliko često sudjelujete u konzumiranju te hrane.

Koliko jedete u kinu? Film, kino, kokice/čips. Nijedno ne ide bez drugog odnosno trećeg. Eh, još da kokice nisu pune maslaca, da sok nije gaziran i velik... Ako vas prijatelji često zovu u kino, bolje se potrudite prošvercati vodu za piće. A najbolje bi bilo da ne idete često u kino.

Koliko često vas prijatelji odvraćaju od zdrave hrane i zovu vas na ćevape? Napokon ste odlučili pripremiti nešto hranjivo i zdravo za jesti na poslu, ali prijatelji va odgovaraju od samovanja uzu zdravi obrok i zovu vas na ćevape. Naravno, uvijek ih možete odbiti.

Koliko često se nešto slavi na poslu? Rođendani, unaprjeđenja, obljetnice, novi poslovi - sve su to povodi za slavlje uz alkohol i slastice. I dok su to sjajne prilike za jačanje timskog duha i zajedništva, naročito na poslu, istovremeno su prijetnja vašoj liniji i zdravlju.

Koliko vaših prijatelja ima barem kakav takav fitnes plan? Ovo je vrlo važna stavka u ovom kontekstu. Sve što ste dosada pročitali proizlazi iz činjenice da jako malo naših prijatelja i suradnika aktivno razmišlja o tome što jede, koliko se kreće i koliko teži. Ako ste okruženi izjelicama i gurmanskim hedonistima teško je da ćete uvijek moći odoljeti iskušenjima. Ali budite iskreni - prvo prema sebi, a onda prema drugima - i jednostavno ne možete uvijek jesti vani, naručivati hranu, piti kavu i alkohol u neograničenim količinama i tako dalje. 

16.10.2011. 22:48:00
http://metro-portal.hr/debljate-li-se-zbog-prijatelja/59041/