Metro-portal.hr

objavljeno 24.01.2014. 11:24:00
MA DA?!

Deblja li nas grijanje?

Pretjerano zagrijavanje prostorija možda pridonosi debljanju, kažu nizozemski znanstvenici u novoj studiji.

Pazite kako podešavate temperaturu u kući
Pazite kako podešavate temperaturu u kući (Arhiva)

Znanstvenici sa sveučilišta u Maastrichtu u studiji objavljenoj u časopisu Trends in Endocrinology and Metabolism tvrde da više temperature u domovima, uredima i bolnicama ljudima pružaju veću ugodu, što znači da organizam ne mora trošiti kalorije kako bi održao tjelesnu toplinu.

Nizozemci tvrde da je temperatura od 19 stupnjeva Celzija dovoljna za pravu ravnotežu.

U studiji se kaže da ljudi 90% vremena provode u zatvorenom i "griju ili hlade te prostorije kako bi si osigurali najugodnije okruženje i pritom minimaliziraju potrošnju tjelesne energije nužne za kontrolu tjelesne temperature". Tako se energetska ravnoteža premješta prema porastu tjelesne mase.

"Povećanje potrošnje energije u umjerenoj hladnoći iznosi 6%, a dugoročno to može činiti znatnu razliku. U kombinaciji s tjelovježbom i regulacijom prehrane, može imati i znatan doprinos mršavljenju", rekao je autor istraživanja dr. Wouter van Marken i preporučio ljudima da snize temperature na termostatima i izađu van.

Ima, međutim, i oprečnih mišljenja. "Ako snizite temperaturu i to ničim ne kompenzirate, izgubit ćete na tjelesnoj masi", kaže Michael Daly sa škotskog sveučilišta Stirling.

"Ali to se baš i ne događa. Jer kad vam je hladno poželjet ćete čokoladicu".

24.01.2014. 11:24:00
http://metro-portal.hr/deblja-li-nas-grijanje/82875/