Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2010. 23:35:14
1:0

David Villa zabio za pobjedu Španjolske nad Portugalom

Španjolska je protiv slabog Portugala izborila četvrtfinale Svjetskog prvenstva gdje ju čeka Paragvaj

Španjolska SP JAR
Španjolska SP JAR (Getty Images)

Španjolska je u susretu osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi pobijedila Portugal 1:0. Pogodak odluke zabio je David Villa u 63. minuti. Bio je to njegov četvrti gol na prvenstvu čime se izjednačio na vrhu ljestvice strijelaca s Argentincem Higuainom i Slovakom Vittekom.

U 34. međusobnom ogledu reprezentacija s Pirinejskog poluotoka Španjolska je ubilježila 16. pobjedu. Portugal je ostao na pet trijumfa, a 12 susreta je završilo bez pobjednika. Posljednji put igrali su prije šest godina na Europskom prvenstvu u Portugalu kada je domaćin slavio 1:0.

Španjolska je sjajno otvorila utakmicu i već u prvoj minuti je mogla doći do vodstva, no Eduardo je obranio Torresov udarac sa 16 metara. Furija je zaprijetila i u trećoj minuti, no Eduardo je ponovo odlično reagirao na udarac Davida Ville. Novo pojačanje Barcelone je zaprijetilo i u sedmoj minuti, dok je Torres u 12. minuti pucao pored gola. U tim trenucima Portugal je bio na konopcima i samo se čekao nokaut, no Furija nije uspjela iskoristiti bolje otvaranje utakmice.

Španjolska SP JARSredinom prvog dijela Portugal dolazi do daha, a prva opasnost pred vratima Ikera Casillasa stigla je u 21. minuti kada je Tiago pucao s 20 metara, no španjolska 'jedinica' je vrhovima prstiju odbila loptu. U nastavku utakmice Portugal je bio bolji i do konca poluvremena imao je tri izgledne prilike, no Ronaldo, Almeida i ponovo Tiago nisu bili precizni.

U drugom dijelu Španjolska je bila apsolutno bolja i zasluženo je stigla do pobjede. Trenutak odluke dogodio se u 63. minuti kada je Villa nakon sjajne Xavijeve asistencije petom svladao Eduarda. Portugalski vratar je obranio njegov prvi udarac, no Villa je odbijenu loptu znalački spremio u mrežu.

Sedam minuta kasnije portugalskim vratima je zaprijetio i Ramos, a u 76. minuti ponovo Villa, no Eduardo je večeras bio apsolutno najbolji igrač u portugalskim redovima. Nakon postignutog gola Furija je "sakrila" loptu i do konca utakmice Portugal niti jednom nije zaprijetio Casillasu. Očajno drugo poluvrijeme Portugalaca upotpunio je Ricardo Costa koji je u 89. minuti dobio crveni karton zbog udaranja Capdevile.

ŠPANJOLSKA: Casillas - Ramos, Pique, Puyol, Capdevila - Xabi Alonso (od 90. Marchena) Xavi, Iniesta, Busquets - Torres (od 59. Llorente), Villa (od 88. Pedro)

PORTUGAL: Eduardo - Bruno Alves, Ricardo Costa, Carvalho, Coentrao - Meireles, Pepe (od 72. Mendes), Tiago, Cristiano Ronaldo, Simao Sabrosa (od 72. Liedson) - Hugo Almeida (od 59. Danny).

Parovi četvrtfinala:

Petak, 2. srpnja:

16.00 Port Elizabeth: Nizozemska - Brazil

20.30 Johannesburg: Urugvaj - Gana

Subota, 3. srpnja:

16.00 Cape Town: Argentina - Njemačka

20.30 Johannesburg: Paragvaj - Španjolska

(hina/metro-portal)

29.06.2010. 23:35:14
http://metro-portal.hr/david-villa-zabio-za-pobjedu-spanjolske-nad-portugalom/43653/