Metro-portal.hr

objavljeno 11.08.2011. 19:36:29
ANARCHY IN THE UK

David Cameron prijeti vojskom na ulicama

Cameron, koji je policiju već ovlastio da koristi palice i vodene topove, rekao je da bi trebalo razmisliti i o ograničenju korištenja društvenih mreža

Cameron prijeti vojskom i cenzurom, prema očekivanjima
Velika Britanija će se obračunati s bandama i mogla bi u pomoć pozvati vojsku ako se ovotjedni nemiri ponove, izjavio je u četvrtak britanski premijer David Cameron rekavši da neće dopustiti da "kultura straha" zavlada britanskim ulicama.

Vlada će policiji dati ovlasti da ljudima skida pokrivala za glavu, pošto su brojni huligani koji su razbijali i pljačkali trgovine po Londonu nosili različite vrste maski da ne bi bili identificirani.

Cameron, koji je policiju već ovlastio da koristi palice i vodene topove, rekao je da bi trebalo razmisliti i o ograničenju korištenja društvenih mreža ako se pokaže da su oni korišteni u planiranju "nasilja, nereda i kriminala".

Svatko kome je oštećena kuća ili trgovina u nemirima, u kojima je ubijeno četvero ljudi, može prema zakonu zatražiti odštetu, rekao je Cameron.

Policija je uhitila više od 1,200 ljudi diljem Engleske, napunila ćelije i prisilila sudove da rade i tijekom noći kako bi se procesuirale stotine slučajeva. Među uhićenima su učitelj, radnik u humanitarnoj udruzi i 11-godišnji dječak.

"Cijela zemlja šokirana je scenama nasilja, pljačke, uništavanja. Kratko i jasno, to je kriminal. I za to nema apsolutno nikakve isprike", poručio je Cameron zastupnicima na izvanrednoj sjednici parlamenta.

"Nećemo to dopustiti u našoj zemlji. Nećemo dopustiti da kultura straha zavlada našim ulicama. I učinit ćemo sve što je potrebno da ponovno uvedemo red i mir i obnovimo naše društvo", istaknuo je britanski premijer.

Rekavši da je udarac već uzvraćen, Cameron je obećao da će se vlasti obračunati s pljačkašima i huliganima.

"Divljačkoj manjini, kriminalcima koji su grabili sve do čega su mogli doći poručujem: Pratit ćemo vas, pronaći ćemo vas, optužiti i kazniti. Platit ćete za ono što ste učinili", bio je oštar Cameron.

Broj policajaca raspoređenih po ulicama Londona, a broj im je zbog nemira utrostručen na 16.000, ostat će nepromijenjen i preko vikenda, najavio je.

Predsjednik britanske vlade dodao je i da će u pomoć pozvati vojsku, što je neuobičajena praksa u Velikoj Britaniji, ako izbiju novi nemiri.

Pozivajući na akcije za obnovu britanskog "slomljenog društva", Cameron je rekao da zemlji treba sustav utemeljen na radu, veća disciplina u školama i mjere za pomoć disfunkcionalnim obiteljima.

11.08.2011. 19:36:29
http://metro-portal.hr/david-cameron-prijeti-vojskom-na-ulicama/62180/