Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2010. 19:23:12
NEOPRAVDANO DJELOVANJE

David Cameron ispričao se za 'Krvavu nedjelju'

Britanski vojnici toga su kobnog dana 1972. godine ubili 14 nenaoružanih prosvjednika u Londonderryju u Sjevernoj Irskoj

David Cameron Krvava nedjelja
David Cameron Krvava nedjelja (Getty Images)

Britanski premijer David Cameron u utorak se ispričao za ''Krvavu nedjelju'' koja se dogodila 1972. godine u Sjevernoj Irskoj. Tada su britanski vojnici ubili 14 sjevernoirskih prosvjednika.

"Događaji Krvave nedjelje nisu ni na koji način opravdani", rekao je Cameron u izjavi parlamentu nakon objave izvješća od 5.000 stranica o incidentu koji se dogodio u Londonderryju u Sjevernoj Irskoj. Izvješće je objavljeno nakon istrage koju je vodio sudac lord Mark Saville, a u njemu se navodi da je za smrt civila odgovorno "neopravdano djelovanje" britanske vojske.

"Ono što se dogodilo nikada, baš nikada, nije se trebalo dogoditi... Neki su pripadnici naših oružanih snaga pogrešno postupili", rekao je Cameron. Rekao je da je prvi pucanj blizu prosvjedne povorke ispalila britanska vojska i da niti jedna od žrtava nije bila naoružana, a da su neki vojnici "svjesno iznijeli lažne tvrdnje kako bi opravdali svoje pucanje".

>> Cameron članovima vlade zabranio korištenje mobitela

Krvava nedjelja jedan je od najtraumatičnijih događaja u 30-godišnjem razdoblju nasilja i nemira u Sjevernoj Irskoj koji je izazvao nepovjerenje katolika spram vlasti i naveo desetke ljudi da se pridruže nasilnoj kampanji IRA-e protiv britanske vlasti.

Prvotna istraga iz 1972. oslobodila je krivnje vojnike koji su pucali na sudionike prosvjedne povorke za ljudska prava u Londonderryju. Kada su vojnici otvorili paljbu ubijeno je 13 osoba koje su sve bile nenaoružane, a 14. je žrtva preminula kasnije od zadobivenih rana. Vojnici su tvrdili da su pucali na ljude s oružjem i molotovljevim koktelima s čavlima.

Istragu je zatražio bivši britanski premijer Tony Blair 1998. godine. Istraga tijekom koje su uzeti iskazi stotina svjedoka trajala je više od jednog desetljeća, te je najduža, a sa cijenom od 195 milijuna funta i najskuplja te vrste u britanskoj povijesti. (hina/metro-portal)

15.06.2010. 19:23:12
http://metro-portal.hr/david-cameron-ispricao-se-za-krvavu-nedjelju/42676/