Metro-portal.hr

objavljeno 04.04.2016. 17:05:00
DOĐITE!

Dašak rumunjskog novog vala uz Corneliua Porumboiua na Kratkim slikama

Ulaz na program je besplatan, a uvod u stvaralaštvo C. Porumboiua i film Druga utakmica dat će nam Evgeny Gusyatinskiy

Besplatno na Kratke slike
Besplatno na Kratke slike (Kultura promjene)

Jedan od najvažnijih predstavnika rumunjskog novog vala, Corneliu Porumboiu, međunarodnu je pozornost stekao 2006. filmom 12:08 Istočno od Bukurešta za kojega je osvojio nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu.

Komičnim osvrtom na ideju rumunjske revolucije osvojio je niz nagrada na festivalima te utro put svom drugom filmuPolicijski, pridjev, koji je postao klasik rumunjskog novog vala. 

Filmsku kritiku ponajviše je zaintrigirao neklasičnim dokumentarcem Druga utakmica (The Second Game / Al doilea joc) kojeg u četvrtak, 7. travnja u 19:30 prikazujemo u MM centru u okviru programa Kratke slike. Ulaz besplatan.

U svojim filmovima, Porumboiu, pozornost posvećuje povijesti, jeziku, moralu i apsurdu. Likovi su u tranziciji, neodlučni i otuđeni, a snagu i sigurnost traže u trivijalnim stvarima. Porumboiu neočekivano inovativnim filmskim jezikom spaja apsurdnosti , frustracije, potraćeno vrijeme, uzaludne borbe i odsutnost velikih promjena u svakodnevnoj egzistenciji.

Druga utakmica jedinstveno je audio vizualno sjećanje snimljeno u jednom kadru, točnije kroz 90 minutnu snimku nogometne utakmice iz 1988. između Steue i Dinama Bukurešt.  Zima prije Causescuovog pada,  Steaua, momčad vojske, igra protiv Dinama, policijske momčadi, a sin (redatelj Corneliu) i otac (Adrian), sudac spomenute utakmice, razgovaraju gledajući VHS snimku. Diveći se najboljim rumunjskim igračima, komentari njegova oca variraju između kritike i nostalgije - koliko su se stvari promijenile u nogometu i u Rumunjskoj. Između tehničkih osvrta, on bezbrižno opisuje zastrašujuće pritiske koji su vršeni nad nogometnim sucima,  koji su vrlo često bili i međunarodni doušnici. Novi način komunikacije kritike tadašnjeg režima, prema brojnim je kritičarima, zapravo poduka u pomicanju filmskih granica. Film je svojevrsna studija korupcije i medijske reprezentacije svakodnevice, a istodobno i osobna prošlost i sadašnjost oca i sina, kao i Rumunjske same. Ovaj minimalistički dokumentarac razotkriva zaigranu epistemološku prirodu filmaša u neprestanom dijalogu s filmskim medijem i metodologijom rada.

Film je prikazan na brojnim festivalima, između ostalih: Berlin International Film Festival, L'Alternativa, Viennale, CPH:DOX, Göteborg Film Festival Pančevo Film Festival, Hong Kong International Film Festival, Transilvanila Film Festival...

Ulaz na program je besplatan, a uvod u stvaralaštvo C. Porumboiua i film Druga utakmica dat će nam Evgeny Gusyatinskiy, ruski  filmski kritičar i kustos, urednik najstarijeg filmskog časopisa u Europi, Iskustvo Kino, selektor dugometražnog programa za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu s fokusom na filmove iz Istočne i Središnje Europe.

Kratke slike, filmski su program kina s pričom, MM centra, jednog od najstarijih zagrebačkih  još uvijek aktivnih kina. Kratke slike pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja.

Više informacija potražite na web stranici MM centra http://mmcentar.sczg.hr/

 


04.04.2016. 17:05:00
http://metro-portal.hr/dasak-rumunjskog-novog-vala-uz-corneliua-porumboiua-na-kratkim-slikama/97367/