Metro-portal.hr

objavljeno 24.03.2008. 23:22:58

Darovi za djecu u Gornjoj Bistri

Ministrica Kosor poziva cijelo društvo da se brine za ovu teško bolesnu djecu

Jadranka Kosor svake godine obilazi Gornju Bistru za Uskrs
Jadranka Kosor svake godine obilazi Gornju Bistru za Uskrs (Nina Đurđević/CROPIX)

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, u povodu uskrsnih blagdana jučer je već tradicionalno posjetila Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra i u ime Ministarstva uručila bolnici trenirke, jastuke za pozicioniranje pacijenata i ostale potprepštine.

Mladim ljudima potpredsjednica Vlade uputila je poziv da se dođu družiti s djecom, istaknuvši kako tko god dođe jednom, dolazi ponovno.

- Zahvaljujem i medijima što su došli, jer na taj način podsjećaju hrvatsku javnost da postoji ova bolnica u kojoj žive djeca koju su zaboravili gotovo svi, pa i roditelji, mnogi više nikada ne dođu. Zato moramo mi svi drugi dolaziti, pa pozivam sve mlade, studente, srednjoškolce, da pokušaju doći - kazala je Jadranka Kosor, istaknuvši da djeca koja se nalaze Specijalnoj bolnici Gornja Bistra zbog težine bolesti od kojih se liječe zaslužuju brigu čitavog društva.

Bez prognoza za ozdravljenjeU Gornjoj Bistri liječe se pacijenti do 18 godina koji boluju od kroničnih bolesti. To su uglavnom bolesti središnjeg živčanog sustava, endokrini i metabolički poremećaji, reumatske bolesti, fenilketonurija, celijakija, razni sindromi, hidrocefalus i druga teža oboljenja bez prognoze za ozdravljenje. 

Na jučerašnjem druženju dogovorene su pripreme za aukciju za dobrobit djece koju će organizirati Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i bolnica. U ime djelatnika bolnice i djece o kojoj skrbe, na čestitkama za Uskrs i posjetu zahvalio je ravnatelj bolnice, pedijatar Ivan-Željko Weiss.

Bolnica u Gornjoj Bistri specijalna je zdravstvena ustanova smještena u dvorcu Oršić izgrađenom u drugoj polovici 18. stoljeća. Od 1946. godine zgrada je u društvenom vlasništvu, a njezinu namjenu diktirale su razne potrebe pa je tako u njoj jedno vrijeme bio dom za posrnule djevojke (izolacija za javne djevojke sa zagrebačkih ulica).

Od 1950. dobila je trajnu namjenu kao dječje oporavilište, a 1962. rješenjem Narodnog odbora grada Zagreba osnovana je Bolnica za djecu i omladinu koja se sama financirala. Sadašnji sadržaj i naziv bolnica ima od 1969. godine. (METRO) 

24.03.2008. 23:22:58
http://metro-portal.hr/darovi-za-djecu-u-gornjoj-bistri/4791/