Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2012. 10:10:21
SVAKA ČAST

Danska Noma ponovno najbolji restoran na svijetu

Treću godinu za redom makedonski Albanac je na vrhu gastronomskog svijeta

Noma je opet najbolji restoran
Noma je opet najbolji restoran (Arhiva)

Danski restoran "Noma" treću je godinu zaredom proglašen najboljim restoranom na svijetu u prestižnom izboru britanskog časopisa "Restaurant".

Kopenhaški restoran vlasnika i 'chefa' makedonskog Albanca Renea Redžepija (34) proglašen je najboljim po ocjenama više od 800 kulinarskih stručnjaka iz svijeta.

Redžepi je primajući nagradu izjavio da je oduševljen što je njegov restoran proglašen najboljim po treći put, rekavši da mu je glavna filozofija stvoriti ukusnu hranu koristeći se lokalnim namirnicama. Redžepi je je veleposlanik Novog nordijskog prehrambenog programa koje je ustanovilo nordijskog vijeće ministara, a na čelu "Nome" je od 2003. godine.

"Noma" je smještena u obnovljenom starom brodskom skladištu u kopenhaškoj luci i uređena je u starom nordijskom duhu. U njoj se služi mjesni specijaliteti, a gurmani je obožavaju zbog menija na kojem se nalaze, među ostalim, odresci arktičkog goveda s kruškama, dimljene koštane moždine, ježinci s koprom, konjski jezik (vrsta ribe plosnatice iz Atlantika)..

Na drugom i trećem mjestu u izboru su dva španjolska restorana, "El Celler de Can Roca" u Gironi i "Mugaritz" u San Sebastianu. Najboljim 'chefom' proglašen je Španjolac Andoni Luis Aduriz iz "Mugaritza".

01.05.2012. 10:10:21
http://metro-portal.hr/danska-noma-ponovno-najbolji-restoran-na-svijetu/70560/