Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2018. 14:16:00
NAJAVE

Dani smijeha s češkim filmovima u 22 nezavisna kina

Na programu su Formanov film 'Ljubavi jedne plavuše', Menzelove 'Strogo kontrolirane vlakove', te Herzov 'Kremator'

Dođite na Dane smijeha
Dođite na Dane smijeha (Arhiva)

Dani smijeha, filmska manifestacija koja se održava u svijetu u proteklih dvadeset godina, od ove godine prvi će se put obilježiti i u Hrvatskoj - u 22 nezavisna kina, gdje će se prikazivati legendarne komedije čehoslovačke kinematografije.

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača odabrala je za svoje Dane smijeha, koji će se održati od 2. do 6. svibnja, tri čehoslovačke novovalne komedije kultnih autora Miloša Formana, Jiříja Menzela i Juraja Herza.

Šezdesete godine 20. stoljeća definitivno su bile zlatne godine čehoslovačke kinematografije u kojima su daroviti autori iskoristili liberalnije kulturno ozračje koje je vladalo prije Praškog proljeća kako bi se svojim djelima obračunavali s prošlošću i kritizirali suvremeni život socijalističke im države. Filmovi nastali 60-ih ostali su i postali kultni i u našoj državi, ističe se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra, suorganizatora manifestacije.

Na programu su Formanov film 'Ljubavi jedne plavuše', Menzelove 'Strogo kontrolirane vlakove', te Herzov 'Kremator'.

Gradovi i kina u kojima se će se filmovi prikazivati su: Art-kino Croatia (Rijeka), Kino Marof (Novi Marof), Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kinoteka Zlatna vrata (Split), Kino Valli (Pula), Kino Nova Gradiška, Kino Slatina, Kino Tuškanac (Zagreb),  Kino Ivanec, Kinoklub Šibenik, Kino Karaman (Split), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino 30 Svibnja (Daruvar), Kino Europa (Zagreb), Centar za kulturu Čakovec, Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak), Kino Moslavina (Kutina), Kino Pobjeda (Metković), Kino Gaj (Varaždin), Kino Urania (Osijek), POP UP Kino Samobor i  Kinematografi Dubrovnik.

Raspored projekcija potražite na službenoj web ili Facebook stranici svakog pojedinog kina koje sudjeluje u programu.

29.04.2018. 14:16:00
http://metro-portal.hr/dani-smijeha-s-ceskim-filmovima-u-22-nezavisna-kina/111815/