Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2011. 15:11:00
OBILAZAK KUĆANSTAVA

Danas završava kontrolni popis stanovništva

Kontrolni se popis radi putem slučajnih uzoraka u 300 popisnih krugova, a s ciljem ocjene stupnja pouzdanosti rezultata popisa

Popis stanovništva
Popis stanovništva (DZS)

Danas u 20 sati završava kontrolni popis stanovništva, koji je započeo 2. svibnja, a provodi se na uzorku od 1,46 posto kućanstava odnosno na 25.819 kućanstava u Hrvatskoj, doznaje se iz Državnog zavoda za statistiku, piše Hina.

Kontrolni se popis radi putem slučajnih uzoraka u 300 popisnih krugova, a s ciljem ocjene stupnja pouzdanosti rezultata popisa. Popisivanje u kontrolnom popisu se vrši obilaskom kućanstava, ali sa znatno manjim brojem pitanja, odnosno oko 10 posto pitanja u odnosu na redovni popis.

Prvi će rezultati popisa stanovništva biti objavljeni do 30. lipnja ove godine, a kompletni rezultati tijekom 2012. godine. Tek nakon objave kompletnih rezultata bit će objavljeni i rezultati kontrolnog popisa stanovništva. Terenski dio Popisa stanovništva, kućanstava i stanova, nakon četiri tjedna provedbe, završio je 28. travnja.

Nakon tog datuma popisivači više nisu izlazili na teren, a osobama koje su iz bilo kojeg razloga ostale nepopisane ostavljena je mogućnost popisivanja u popisnim centrima tijekom 29. i 30. travnja. Prvi, tj. preliminarni rezultati sadržavat će podatke o ukupnom broju popisanih osoba te ukupnom broju stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica na razini Republike Hrvatske, županija, gradova/općina i naselja.

Popis stanovništva najveće je statističko istraživanje u Hrvatskoj, a provodi se redovito u desetogodišnjim razmacima od 1961. s ciljem prikupljanja podataka za provedbu gospodarskih i socijalno-razvojnih projekata te znanstvenih istraživanja.

10.05.2011. 15:11:00
http://metro-portal.hr/danas-zavrsava-kontrolni-popis-stanovnistva/58682/