Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2011. 08:16:00
PODRŠKA MANDATARU

Danas u Saboru glasovanje o povjerenju vladi Zorana Milanovića

Još nema službenog dokumenta iz kojega bi bilo vidljivo tko će biti članovi nove vlade koja će imati 20 ministarstava

Fotografija vijesti

U nastavku svoje izvanredne sjednice zakazane za današnji dan Hrvatski sabor glasovat će o povjerenji vladi mandatara Zorana Milanovića, javlja Hina.

Iako je u dnevni red izvanredne sjednice uvrštena točka "Predstavljanje Vlade Republike Hrvatske i glasovanje o povjerenju Vladi Republike Hrvatske", još nema službenog dokumenta iz kojega bi bilo vidljivo tko će biti članovi nove vlade koja će imati 20 ministarstava.

Poznato je da će prvi potpredsjednik vlade biti čelnik HNS-a Radimir Čačić, koji će obnašati i dužnost ministra gospodarstva, a mediji kao nove potpredsjednike vlade navode i SDP-ovce Milanku Opačić, koja bi bila i ministrica socijalne politike i mladih, Branka Grčića, koji bi vodio i ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, te Neven Mimica kao potpredsjednik vlade za vanjske i unutarnje poslove.

Ministrica vanjskih i europskih poslova trebala bi biti Vesna Pusić (HNS), ministar ununtarnjih poslova Ranko Ostojić (SDP), zdravlja Rajko Ostojić (SDP), financija Slavko Linić (SDP), obrane Ante Kotromanović (SDP), pravosuđa Orsat Miljanić (nestranački), uprave Arsen Bauk (SDP), poduzetništva i obrta Gordan Maras (SDP).

Ministar rada i mirovinskog sustava trebao bi postati Mirando Mrsić (SDP), pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina (SDP), poljoprivrede Dragica Zgrebec (SDP), turizma Veljko Ostojić (IDS), zaštite okoliša i prirode Mirela Holy (SDP), graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak (HNS), branitelja Predrag Matić (nestranački), znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović (SDP), kulture Andrea Zlatar (HNS).

Zastupnici će sutra odlučivati i o promjeni saborske Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU, kako bi se utvrdilo da će se referendum o pristupanju u EU održati 22. siječnja iduće godine.

Naime, Sabor je početkom ove godine izglasao Deklaraciju po kojoj se referendum treba održati najkasnije 30 dana nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju Uniji, dakle do 9. siječnja 2012.

Iz Kukuriku koalicije najavljivali su da će novi saziv Sabora izmijeniti Deklaraciju, a predsjednik Republike Ivo Josipović je početkom ovoga tjedna potvrdio da će se referendum održati 22. siječnja.

U tom smislu zastupnike sutra očekuje rasprava i donošenje Prethodne odluke o pristupanju Hrvatske u EU te Odluke o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Uniji.

23.12.2011. 08:16:00
http://metro-portal.hr/danas-u-saboru-glasovanje-o-povjerenju-vladi-zorana-milanovica/66631/