Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2013. 08:23:00
SVI NA BIRALIŠTA

Danas se održavaju lokalni izbori

Ostati doma i ne izaći na izbore znači da vas definitivno nije briga tko će trošiti vaš prirez na svoje kumove i prijatelje

Nemojte dozvoliti da vas opet prevare
Nemojte dozvoliti da vas opet prevare (Arhiva)

Preko 3.7 milijuna birača u Hrvatskoj danas bira lokalne dužnosnike za iduće četiri godine. Na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9.576.

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. Lokalni čelnici biraju se izravno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji će glasovati. Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, za 14 dana održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova.

Što ako u prvom krugu više kandidata osvoji isti broj glasova?

Teoretski moguće je da u drugi krug uđe više kandidata, ako osvoje jednak broj glasova. U općinska i gradska vijeća bira se 7.367 vijećnika, a u županijske skupštine 887 zastupnika. Zagrepčani uz gradonačelnika i članove gradske Skupštine biraju i članove vijeća četvrti i mjesnih odbora. 

U županijama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine više od pet posto stanovništva te u općinama i gradovima u kojima su zastupljeni s više od 15 posto, pripadnici nacionalnih manjina mogu birati i zamjenike lokalnih čelnika iz svojih redova. Takvi zamjenici birat će se u 61 jedinici, dok će se u14 jedinica, u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva, birati zamjenici iz reda hrvatskog naroda. 

Birališta se zatvaraju u 19 sati i do tada traje izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena. Iza 19 sati mogu se objavljivati izlazne ankete, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju. 

19.05.2013. 08:23:00
http://metro-portal.hr/danas-se-odrzavaju-lokalni-izbori/78207/