Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2011. 12:49:44
GAVELLA & EUROPLAKAT FAIR

Danas počinje tradicionalni festival u Gavelli

Festival "Gavella & Europlakat Fair" donosi ove godine 14 zanimljivih predstava po popularnim cijenama.

Gavella

Predstavom "Nosi nas rijeka" dramatičara i glumca Elvisa Bošnjaka, u režiji Krešimira Dolenčića, večeras će se u kazalištu "Gavella" otvoriti festival "Gavella & Europlakat Fair", koji se tradicionalno održava na kraju sezone u tom zagrebačkom kazalištu.

U sklopu festivala u narednih 17 dana predstavit će se četrnaest predstava s "Gavellina" repertoara, za koje su ulaznice snižene sa 70 na 20 kuna.

Bošnjakova predstava premijerno je izvedena u "Gavelli" u ožujku ove godine, a praizvedena je prije devet godina u splitskom HNK. Riječ je o autorovoj posveti Dalmatinskoj zagori, djelu u kojem se, najavljeno je, "potežu noževi, ali i recitira Shakespeare, u kojemu se pati i raduje, živi i umire",piše Hina.

Na festivalu će se prikazati još Krležina "Leda" u režiji Borisa Svrtana, jedna od triju drama iz 'Glembajevskog ciklusa', podnaslovljena kao "komedija jedne karnevalske noći", "Dolina ruža" Ivana Vidića, u režiji Krešimira Dolenčića, koja "progovara o tajkunsko-skorojevićevskoj Hrvatskoj i njezinim opskurnim likovima" te Moliereov obračun s licemjerjem, ponajviše onim vjerskim, predstava "Tartuffe", u režiji talijanskog redatelja Marca Sciaccaluge.

Uslijedit će Gogoljeva komedija "Ženidba", u režiji slovenske redateljice Mateje Koležnik, potom Krležine i danas aktualne "Balade Petrice Kerempuha", u režiji Franke Perković, "Ptičice" Filipa Šovagovića, u režiji Ozrena Prohića, koja će na festivalu imati 100. svečanu izvedbu, te drama "Život je san" španjolskog pjesnika Pedra Calderona de la Barce, u režiji Renea Medvešeka.

Na završnoj večeri dodijelit će se nagrade najboljem glumcu i glumici u predstavama premijerno izvedenima ove sezone u "Gavelli", koje odabiru gledatelji.

Prikazat će se još crnohumorni komad o tranzicijskom društvu "Četvrta sestra" Janusza Glowackog, u režiji slovenskog redatelja Same M. Strelca, tipična ruska ladanjska priča "Mjesec dana na selu" I. S. Turgenjeva, u režiji Paola Magellija, te još jedna predstava u Magellijevoj režiji "Barbelo, o psima i djeci" Biljane Srbljanović. Na programu je i predstava "Duh" Margaret Edson, u režiji Same M. Strelca te Ibsenov "Peer Gynt", u režiji makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog. Popovski je režirao i predstavu koja će zatvoriti Festival, Shakespearov klasik "San Ivanjske noći".

 

U konkurenciji su glumci iz ansambala predstava "Tartuffe", "Duh", "Leda", "Nosi nas rijeka" i "Ženidba". Nagrađene će izabrati prosudbeno povjerenstvo sa sedam članova, "Gavellinih" pretplatnika.

01.06.2011. 12:49:44
http://metro-portal.hr/danas-pocinje-tradicionalni-festival-u-gavelli/59565/