Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2011. 08:13:53
NAKON NORIJADE STIGLI ISPITI

Danas počela državna matura

Rezultati državne mature bit će poznati 4. srpnja. Pisat će se po dva ispita dnevno, a obavezni predmeti su smješteni ponedjeljkom, kako bi se učenici odmorili i pripremili

30.000 učenika danas polaže prvi dio državne mature
30.000 učenika danas polaže prvi dio državne mature (Infopunkt.tv)

Ispitom iz matematike u ponedjeljak, 23. svibnja, započinje državna matura na koju se prijavilo oko 30 tisuće učenika u Hrvatskoj, od čega oko 12 000 gimnazijalaca i oko 19 000 učenika četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola, izjavio je Hini ravnatelj Nacionalnog centara za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Goran Sirovatka.

Od ove se godine ispiti državne mature pišu nakon završetka nastavne godine, u razdoblju od 23. svibnja do 6. lipnja. Jedino što se pisalo tijekom drugog polugodišta, u prvom tjednu travnja, bili su esejski dijelovi ispita iz hrvatskog i stranog jezika.

Rezultati državne mature bit će poznati 4. srpnja. Pisat će se po dva ispita dnevno, a obavezni predmeti su smješteni ponedjeljkom, kako bi se učenici odmorili i pripremili.

U prosjeku su učenici gimnazija prijavili tri obavezna i dva izborna predmeta, a učenici strukovnih škola su uz tri obavezna prijavili po jedan izborni predmet. Upis je proveden elektronskim putem, bez papira i poštanskih troškova.

U ponedjeljak se pišu ispiti iz matematike i etike. Dan poslije, 24. svibnja, testovi su iz informatike i psihologije, 25. svibnja fizika i povijest, 26. svibnja sociologija te politika i gospodarstvo, 27. svibnja biologija i likovna umjetnost, 30. svibnja hrvatski i glazbena umjetnost, 31. svibnja kemija i filozofija te 1. lipnja engleski, njemački, fracuski, talijanski i španjolski jezik.

Vjeronauk i geografija polažu se 2. lipnja, dan poslije grčki, latinski, srpski, mađarski, češki te talijanski kao materinji jezik. Logika se polaže 6. lipnja.

23.05.2011. 08:13:53
http://metro-portal.hr/danas-pocela-drzavna-matura/59157/