Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2010. 07:30:39
OKOLIŠ

Danas je Svjetski dan turizma

Tema ovogodišnjeg događanja je Turizam i bioraznolikost i poticanje održivog turizma

Svjetski dan turizma - Turizam i bioraznolikost

Danas se obilježava Svjetski dan turizma na temu "Turizam i bioraznolikost", a središnje događanje održat će se u Hrvatskoj gospodarskoj komori gdje će biti dodijeljene prestižne godišnje nagrade "CBTour - Inovacije u poslovnom turizmu" za najkreativnije i najinovativnije turističke programe usmjerene razvoju poslovnog, znanstvenog i kongresnog turizma u Republici Hrvatskoj.

Svjetski dan turizma je tematski događaj koji se održava 27. rujna svake godine. Njegova svrha je poticanje svijesti međunarodne zajednice o važnosti turizma, te njegove društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti. Manifestacija nastoji riješiti globalne izazove navedene u Milenijskim ciljevima razvoja UN-a te istaknuti koliki doprinos turistička industrija može napraviti u postizanju tih ciljeva.

Bioraznolikost je ključni turistički faktor te je osnova njegova održivog razvoja. Nedirnuti i zdravi ekosistemi su uporište za tisuće turističkih tvrtki i proizvoda diljem svijeta, te privlače stotine milijuna turista svake godine. Kao vodeća ekonomska aktivnost, održivi turizam ima važnu ulogu te odgovornost u upravljanju i održavanju prirodnih bioloških resursa.

"Cilj dodjele nagrade je sustavno poticanje poslovne zajednice u turističkom sektoru na razvoj konkurentnog, efikasnog i djelotvornog poslovnog, kongresnog i znanstvenog turizma na temeljima inventivnog pristupa i održivog razvoja. Ovom nagradom želimo na nacionalnoj razini dati poticaj onim turističkim subjektima koji nude ili žele ponuditi drugačiji turistički sadržaj, uslugu ili proizvod i na takav način oplemeniti turističku ponudu u cjelini." - izjavio je ispred glavnog organizatora, predsjednik Društva inovatora Sigma, Tomislav Marjanović.

U završnoj konkurenciji za osvajanje ove prestižne nagrade, nalazi se 28 turističkih programa iz cijele Republike Hrvatske. Nagradit će se najbolji ukupni program, program odgovornog turizma, usluga, proizvod, tehnologija i menadžer hrvatskog poslovnog turizma. Posebna se nagrada dodjeljuje za istaknuti nacionalni doprinos zaštiti vodnih potencijala i biološke raznolikosti u turizmu u 2010. godini.

Obilježavanje Svjetskog dana turizma i tom prigodom dodjela prestižnih godišnjih nagrada "CBTour - Inovacije u poslovnom turizmu" bit će popraćena bogatim programom, a između ostalog nastupom Etno udruge Vuge, službenim otvorenjem Saveza za energetiku Zagreba i diskusijom o europskim integracijama i važnosti turističkih inovacija za razvoj gospodarstva.

27.09.2010. 07:30:39
http://metro-portal.hr/danas-je-svjetski-dan-turizma/48733/