Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2013. 11:15:00
INFORMIRAJTE SE

Danas je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a uveden je 1988. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije, a ove godine obilježava se na temu "Getting to Zero"

Informirajte se i spriječite širenje AIDS-a
Informirajte se i spriječite širenje AIDS-a (Shutterstock)
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a tradicionalno se obilježava svake godine na 1. prosinca a njegova je glavna svrha suzbijanje diskriminacije i stigmatizacije oboljelih te upozoravanje javnosti na rizike i opasnosti od HIV/AIDS-a.

Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a uveden je 1988. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije, a ove godine obilježava se na temu "Getting to Zero" ("Doći do nule"). 

Svjetska kampanja pod tim nazivom, što znači nula novih infekcija, nula diskriminacije i nula smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om, počela je 2011. godine.

Dosad je HIV/AIDS odnio više od 36 milijuna života. Virus je otkriven 1985. godine. Pomisao na zarazu HIV-om zastrašujuća je iz nekoliko razloga: bolest je trenutačno neizlječiva, brzo se širi i nema cjepiva protiv nje.

Prema podacima WHO-a za 2012. godinu, koje prenose svjetski mediji, 35,3 milijuna ljudi zaraženo je HIV-om, od kojih je 3,3 milijuna djece. Godine 2012. zabilježeno je 2,3 milijuna novih slučajeva zaraze, a 1,6 milijuna umrlo je od AIDS-a. 

Subsaharska Afrika regija je koju najviše pogađa ta bolest gdje je gotovo 1 od 20 odraslih zaražen HIV-om.

Virus humane imunodeficijencije (HIV) ime je virusa koji uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS). AIDS je uznapredovali stadij infekcije HIV-om koji napada obrambeni sustav organizma s posljedičnim razvojem specifičnih zaraznih i malignih bolesti. Bolest je zarazna i zasad neizlječiva. 

Od trenutka zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a prođe u prosjeku oko 10 godina. Kod osoba koje uzimaju antiretrovirusnu terapiju životni vijek znatno se produljuje. HIV se prenosi sa zaražene majke na dijete, preko krvi ili krvnih pripravaka te nezaštićenim spolnim odnosom.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. prosinca različitim aktivnostima s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjivanje stigme i diskriminacije te skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.

Simbol borbe protiv AIDS-a je crvena vrpca (Red Ribbon), koju je kreirao američki pjevač i glumac Paul Jabara (1948.-1992.) zajedno s Visual AIDS grupom iz New Yorka 1991. godine kao odgovor na stigmu, diskriminaciju zaraženih osoba, ali i brzo širenje bolesti. Jabara je samo godinu dana poslije  umro od bolesti protiv koje se borio. 

Poznato je da osobe zaražene HIV-om diskriminaciju i stigmu doživljavaju teže od same fizičke komponente bolesti. Nošenje crvene vrpce znak je solidarnosti i tolerancije prema ljudima pozitivnima na HIV. 

Dok se broj slučajeva AIDS-a stalno smanjuje u zapadnoj Europi te je pao za 48 posto od 2006. do 2012., na istoku kontinenta, koji po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije obuhvaća i mnoge bivše sovjetske republike, broj novodijagnosticiranih osoba s AIDS-om povećao se za 113 posto.

Stručnjaci kažu da je to povećanje na istoku Europe tijesno povezano s manjkom preventivnih mjera za ljude s visokim rizikom zaraze virusom koji izaziva AIDS. To uključuje čiste igle i šprice za ovisnike o drogama, besplatne kondome i jednostavni pristup testiranju na HIV rizičnih skupina te mogućnost liječenja bez odgode za HIV pozitivine osobe.

Ipak dobre su vijesti da je broj smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om pao za 30 posto od 2005. Tako je 2005. bilo 2,3 milijuna umrlih, dok je 2012. umrlo 1,6 milijuna ljudi.
01.12.2013. 11:15:00
http://metro-portal.hr/danas-je-svjetski-dan-borbe-protiv-aids-a/81901/