Metro-portal.hr

objavljeno 04.10.2018. 10:32:00
SJETITE SE

Danas je Međunarodni dan zaštite životinja

Po podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a najistaknutije od onih koje se nalaze pred izumiranjem su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi...

Zaštitimo životinje
Zaštitimo životinje (Shutterstock)

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se svake godine 4. listopada s naglaskom na jedinstven odnos ljudi i životinja i važnost životinja u našem životu.

Prvi je put taj dan obilježen 1931. tijekom konvencije ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje, a prerastao je u događaj posvećen svim životinjama. Udruge za zaštitu životinja diljem svijeta obilježavaju taj dan kako bi upozorile ljude na probleme životinja te ih potaknule na razmišljanje o svojem odnosu prema njima.

Po podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a najistaknutije od onih koje se nalaze pred izumiranjem su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi... Životinje uglavnom ugrožava čovjek.

U svijetu je poznato oko 1,9 milijuna vrsta živih bića, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.

Međunarodni dan zaštite životinja u Zagrebu će se obilježiti u subotu, 6. listopada na Bundeku

U edukativno-zabavnom programu koji će trajati od 10 do 16 sati, sudjelovat će, među ostalima, Zoološki vrt grada Zagreba, Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Životinjski kutak.

Njihovi će edukatori građane podučavati kako štititi divlje životinje u gradovima te što podrazumijeva odgovorno držanje kućnih ljubimaca.

U sklopu velike međunarodne kampanje „Vratimo divljinu" kojom se potiče očuvanje biološke raznolikosti u urbanim područjima, Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je projekt „Siguran let - edukacija o sprječavanju kolizije divljih vrsta ptica sa staklenim površinama". Naime, milijuni ptica svake godine diljem svijeta ugibaju zbog udarca u objekte koje su stvorili ljudi. Ptice se najčešće sudaraju sa staklenim površinama jer u letu ne vide razliku između stvarnosti i odraza u staklu. Iako većina njih preživi taj udarac, mnoge ptice na posljetku ugibaju zbog ozljeda, gubitka snage i izloženosti predatorima.

Edukatori Zoološkog vrta građanima će pojasniti kako to spriječiti. Upoznat će ih i s drugim divljim životinjama koje iako su rijetko vidljive, žive u našem susjedstvu. To su lisice, zmije, ježevi, žabe, šišmiši... Posjetitelji će moći naučiti i kako za neke životinjske vrste izraditi kućice i hranilice. Održavanjem biološke raznolikosti na balkonima i terasama te u vrtovima i parkovima grada stvara se Zelena mreža.

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba građane će na Bundeku upoznati s nekoliko pasa koji novi dom čekaju u Dumovcu. Djeca će moći oslikati lica i uključiti se u zanimljive radionice.

Pod vodstvom edukatora Životinjskog kutka izrađivat će životinje od plastelina, bojiti crteže pasa i mačaka te provjeriti znanje o držanju kućnih ljubimaca uz edukativnu vreću i posebne radne listiće.

04.10.2018. 10:32:00
http://metro-portal.hr/danas-je-medjunarodni-dan-zastite-zivotinja/114658/