Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2013. 08:25:00
EARTH DAY

Danas je Dan planeta Zemlje

Barem jedan dan u godini posvetite očuvanju okoliša, možda vam neke dobre stvari pređu u naviku

Dan planeta Zemlje
Dan planeta Zemlje (Arhiva)

Svake se godine 22. travnja na svim kontinentima održavaju brojna događanja posvećena očuvanju i zaštiti prirodnog okoliša našeg planeta. Na taj dan sjetimo se nešto reći, napisati ili pokrenuti neku akciju kojom želimo obilježiti Dan planeta Zemlje. Međutim, taj datum predstavlja idealan trenutak da se zapitamo kako Zemlja, kojoj smo posvetili ovaj jedan dan u godini, reagira na naša djela u svih ostalih 364 (ove godine 365) dana? Može li ta jedna gesta dobre volje koju ćemo učiniti postati naša rutina?

Zemlja nam pruža temelje za život, ona nas hrani, njen zrak udišemo, vodu pijemo, u njenoj prirodi uživamo. U isto vrijeme svojim uobičajenim obrascima ponašanja nesmiljenom žestinom trošimo prirodne resurse i opterećujemo okoliš. Krčimo šume kako bismo povećali prostor za izgradnju naselja, ispuštamo otpadne vode u rijeke i jezera, stvaramo velike količine otpada, zagađujemo atmosferu ispušnim plinovima iz svojih automobila, koristimo otrove i kemikalije bez puno razmišljanja.

Staklenički plinovi u sve većim koncentracijama polako, ali sigurno povećavaju globalnu temperaturu, dok freoni ispušteni iz rashladnih sustava razaraju ozonski omotač oko Zemlje, čime površina našeg planeta postaje sve jače izložena razarajućem djelovanju UV zraka.

Sloganom „Mobilizirajmo Zemlju" svakog stanovnika Zemlje želi se potaknuti da preispita svoje navike i samo malom promjenom dnevne rutine učini veliki korak prema održivom životu i razvoju. Svi smo pozvani zamisliti se koristimo li možda prekomjerno automobil ili možemo li biti štedljiviji s energijom. Posve sigurno možemo reciklirati više otpada nego što to trenutno činimo. Ako moramo posjeći stablo zasadimo dva nova. Učinimo nešto za naš planet danas i pokažimo Zemlji da nam je do nje istinski stalo.

Posjetite stranicu www.earthday.org i upišite svoje dobro djelo koje ste napravili kako biste pomogli u očuvanju Zemlje, no nemojte zaboraviti da je i ovaj dan, kao i svaki dan kada se nešto slavi, samo podsjetnik na ono što trebamo stalno imati na umu.

Stoga, ne bacajte sve i svašta nego reciklirajte, potrudite se da se što rjeđe vozite sami u automobilu i pazite na svoj okoliš kako bi ostao što ljepši i očuvaniji i za naše potomstvo.

22.04.2013. 08:25:00
http://metro-portal.hr/danas-je-dan-planeta-zemlje/58020/