Metro-portal.hr

objavljeno 10.10.2016. 15:01:25
MMM

Danas je Dan kave, uživajte u omiljenom napitku!

Kako biste obilježili dan kave 10. listopada, skuhajte ju i uživajte u zanimljivostima vezanima uz jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu

Sve što trebate znati o kavi
Sve što trebate znati o kavi (Arhiva)

Kava je naše crno zlato koje nas budi, dovodi nam prijatelje i s nama je u svim trenucima, tužnim i veselim ... a danas je njen Dan!

Kako bi dostojno proslavili Dan kave, napravite si svoju omiljenu (ili otiđite u omiljeni kafić) i pročitajte par zanimljivosti o kavi ...

Kako je sve počelo ...

Drvo kave izvorno potječe iz pokrajine Kaffe na jugu Etiopije gdje su nomadi žvakali njegov plod. Ideja da se zrna kave pretvore u stimulativno piće također potječe iz Afrike. Arapi su preuzeli taj običaj do 15. stoljeća i na području današnjeg Jemena posvetili se uzgoju i izvozu kave. Lučki grad Moka postao je središte trgovine za sve popularnije zrno, a zahvaljujući hodočasnicima na putu za Meku broj ljubitelja kave u islamskom svijetu nastavio je rasti.

Kako je stigla u Europu

Oni koji su putovali prema istoku u 16. stoljeću sve su se više zanimali za kavu. Liječnik iz južnog njemačkog grada Augsburga pisao je o učincima kave 1582. nakon puta po istoku. Venecijanski poduzetnik zaključio je da bi kava mogla biti dobar posao i počeo ju je nuditi početkom 17. stoljeća. Slavna kavana  Florian otvorena je u Veneciji 1647. Drugi su gradovi brzo slijedili trend: London 1652., Marseille 1671., Beč 1683. Kavane su ubrzo postale omiljena okupljališta umjetnika i intelektualaca.

Krađa ideja

Arapi i Turci skrivali su svoje metode uzgoja i proizvodnje kave kao da se radi o državnim tajnama. No poduzetni nizozemski trgovci prijevarom i podmićivanjem uspjeli su se domoći biljaka i uzgajati ih u staklenicima.Početkom 18. stoljeća počeli su saditi drva kave u svojim kolonijama poput današnje Sri Lanke i Surinama.  Portugal je slijedio obrazac u Brazilu, Englezi su kopirali ideju u Jamajci a Španjolska je ideju prenijela u Guatemalu, Meksiko, Kolumbiju i Puerto Rico.

Kava je dugo bila luksuzni proizvod u Europi. U svakodnevnu upotrebu ušla je u Njemačkoj početkom industrijalizacije kao dodatak hrani za brojno stanovništvo koje ju je dodavalo u juhu od kruha kako bi se borilo protiv gladi i osnažilo.

Kava danas

Danas se kava može pronaći širom svijeta, a zrna se uzgajaju u više od 70 država. Moderni kafići zamijenili su tradicionalne kavane, a sve više tvrtki svojim zaposlenicima osiguravaju slobodan pristup kavi.

I dok je filter kava najčešći izbor u mnogim europskim zemljama inovacije u pripremi kave ne posustaju. Upotreba kapsula sve je popularnija, a rastu zahtjevi za organskim verzijama i deklaracijama koje potvrđuju da u procesu proizvodnje nema izrabljivanja.

Moderna kava

Posjetitelji prvih europskih kavana bili bi zapanjeni koliko se razvila konzumacija njihova omiljenog napitka. Bilo da se dodaje mlijeko, sladoled, alkohol ili vrhnje popis inačica je dug i nastavlja rasti  sve do današnjeg  ledenog caramel macchiata ili mliječnih začinjenih napitaka.

10.10.2016. 15:01:25
http://metro-portal.hr/danas-je-dan-kave-uzivajte-u-omiljenom-napitku/100672/