Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2008. 22:43:10

Danas evakuacija zbog bombe na Maksimiru

Policija ističe da je to posljednja neeksplodirana bomba

Na gradilištu u IV. maksimirskom naselju u prosincu i siječnju otkriveno je pet bombi iz Drugog svjetskog rata
Na gradilištu u IV. maksimirskom naselju u prosincu i siječnju otkriveno je pet bombi iz Drugog svjetskog rata (Damir Krajač/cropix)

Zbog deaktivacije avionske bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata, pronađene na gradilištu u zagrebačkom Maksimiru, danas će biti evakuirani stanovnici okolnih naselja, a željeznički će se promet od 11 do 12 sati privremeno obustaviti od Borongaja do Glavnog kolodvora.

Neeksplodirana bomba teška oko 250 kilograma pronađena je na gradilišu u IV. Maksimirskom naselju 24. siječnja, niti 24 sata nakon što je na istom mjestu deaktivirana ista takva eksplozivna naprava.

Samo mjera opreza

U samo 40-ak dana na istom je gradilištu pronađeno ukupno pet bombi zaostalih iz Drugog svjetskog rata, budući se u blizini nalazio aerodrom koji su saveznici bombardirali. Nakon pronalaska pete bombe na gradilištu su obustavljeni radovi. Djelatnici Protueksplozijskog policijskog odjela teren su detaljno pretražili dubinskim metal detektorima, no nove bombe nisu pronađene, kažu u policiji. Dodaju da će tijekom sutrašnje deaktivacije, kao i u prvom slučaju, zbog sigurnosti biti  evakuirani stanari nekoliko naselja na Ravnicama, Maksimiru i Novoj Branimirovoj, dok će voda, struja i plin biti isključeni.

PodsjetnikPrve dvije bombe iskopane su 17. prosinca, od kojih je jedna otkrivena tek pri istovaru na deponiju na Črnomercu, nakon što je u kamionu prošla duž cijelog grada. Treća je iskopana 15. siječnja, četvrta 22. siječnja, a posljednja 24. siječnja.Zaklon u školi

Evakuirani stanari u vrijeme evakuacije mogu koristiti prostorije Osnovne škole A. G. Matoš u Augustinčićevoj 12, a policija je pozvala sve vlasnike automobila parkiranih u spomenutim ulicama da svoja vozila premjeste na druge lokacije.

Na gradilištu u IV. Maksimirskom naselju u prosincu prošle i siječnju ove godine otkriveno je čak pet neeksplodiranih avionskih bombi iz Drugog svjetskog rata. Nakon deaktiviranja bombe pronađene na Maksimiru odvode se u Slunj, gdje se uništavaju na vojnom poligonu.

Piše: METRO
05.02.2008. 22:43:10
http://metro-portal.hr/danas-evakuacija-zbog-bombe-na-maksimiru/2350/