Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2020. 13:01:00
NAJAVE

Danas dvodnevni summit EU

Čelnici zemalja članica EU okupit će se na sastanku na vrhu na kojem će glavna tema biti strateška rasprava o odnosima s Turskom i situaciju u istočnom Sredozemlju, zatim odnosi s Kinom te stanje u Bjelorusiji

Dva dana sastanaka
Dva dana sastanaka (Arhiva)

Sastanak počinje u četvrtak popodne raspravom o odnosima s Kinom, a nakon toga o stanju u Bjelorusiji, trovanju ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i eskalaciji sukoba u Nagorno Karabahu.

Za vrijeme radne večere razgovsrat će se o odnosima s Turskom i stanju u istočnom Sredozemlju, gdje vlada velika napetost zbog turskog istraživanja plina. Cipar i Grčka tvrde da se probna bušenja vrše u njihovim isključivim gospodarskim zonama, dok Turska tvrdi da istraživanja provodi unutar svoga epikontinentalnog pojasa.

Europska unija je pripremila sankcije za 40-tak osoba iz Bjelorusije, koje smatra odgovornim za represiju prema građanima, ali za odluku je potreban pristanak svih zemalja članica. Cipar uvjetuje svoj pristanak uvođenjem mjera protiv Turske kako bi prestala s istraživanjem nafte i plina u ciparskim vodama.

U petak je na dnevnom redu rasprava o jačanju zajedničkog tržišta, industirjska politika i digitalizacija.

Hrvatski premijer Andrej Plenković prije samita imat će nekoliko bilateralnih sastanaka. Najprije će razgovarati s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, zatim s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen te potpredsjednicom Komisije Dubravkom Šuicom.

01.10.2020. 13:01:00
http://metro-portal.hr/danas-dvodnevni-summit-eu/127785/