Metro-portal.hr

objavljeno 15.03.2011. 20:53:00
17. OŽUJKA

Dan Svetog Patrika - kako ga proslaviti na irski način

Dan Svetog Patrika slavi se u cijelom svijetu; pravi Irac za Metro otkriva kako se 17. ožujka provesti na irski način

St. Patricks Day
St. Patricks Day (Free Digital Photos)

Postoji izreka koja kaže da smo "svi Irci na Dan Svetog Patrika". Najpoznatiji irski blagdan slavi se, naime, u cijelom svijetu, od Dublina do Dubaija, od Moskve do Mumbaija. Nose se veliki zeleni šeširi, jednu krumpiri sa zeljem i ispijaju velike količine piva.

Pravi Irci dobro se zabavljaju kada gledaju kako se njihov dan slavi u drugim zemljama. Dan Svetog Patrika odavno je iz lokalne tradicije prerastao u globalni događaj. Irac Anthony Johnston stoga za Metro International otkriva što Ircima zapravo znači 17. ožujka i kako se slavi.

Sveti Patrik

Mnogi zaboravljaju da je 17. ožujka zapravo katolički blagdan koji slavi život Svetog Patrika (387-461.) koji je punih 30 godina po Irskoj širio kršćanstvo. Lokalnom stanovništvu je pomoću djeteline pojasnio Sveto Trojstvo te je kasnije proglašen zaštitnikom Irske.

Iako njegov životopis na prvi pogled izgleda kao životopis heroja, pravi Sveti Patrick uopće nije bio Irac. Rođen je u britanskoj aristokratskoj obitelji koja je posjedovala velik broj sluga. Sa 16 godina su ga oteli gusari i doveli u Irsku, gdje je dugi niz godina radio kao pastir. Legenda kaže da mu se jednoga dana obratio Bog koji mu je rekao da postane svećenik i širi kršćanstvo što je i učinio.

Irci 17. ožujka obavezno idu na misu kako bi zahvalili Bogu na svemu što je Sveti Patrik učinio za njihov narod. Navodno je čak istjerao sve zmije iz zemlje.

Parade

Svaki grad u Irskoj 17. ožujka ima vlastitu paradu, a na središnjem televizijskom dnevniku navečer se prikazuju kratke reportaže iz baš svakog grada.

U manjim mjestima stanovnici u dobrotvorne svrhe ponosno koračaju glavnom ulicom, dok su parade u većim gradovima šarenije i bučnije. Irske zastave i zelene šešire u stilu popularnog lika "leprechauna" (na slici) nose samo djeca i turisti. Mladi iznad 20 godina uglavnom ne žele nositi navedene rekvizite u javnosti.

Alkohol

Pravi Irci 17. ožujka naravno uživaju u alkoholu - imaju slobodan dan pa se smiju proveseliti. Prijatelji se okupljaju na cjelodnevnim zabavama i piju sve što je domaće, od Guinnessa do viskija Jameson.

Za sigurnost na ulicama brinu se policajci (Gardai) kojih na Dan Svetog Patrika ima na doslovno svakog uglu, više nego bilo koji drugi dan u godini. Najviše posla imaju sa skupinama tinejdžera koji sa sobom nose alkohol.

Piše: Anthony Johnston, Metro World News
15.03.2011. 20:53:00
http://metro-portal.hr/dan-svetog-patrika-kako-ga-proslaviti-na-irski-nacin/56533/