Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2017. 14:02:00
DOĐITE

Dan otvorenih vrata StudiaChekhov 30. rujna

StudioChekhov otvara svoja vrata kao platforma za sistematičan razvoj i usavršavanje vještina umjetničkog i poslovnog nastupa s kojima izvođač nadmašuje regularno i ostvaruje dalekosežniji kontakt sa svojom publikom

Dođite i informirajte se!
Dođite i informirajte se! (Studio Chekhov)

Dan otvorenih vrata StudiaChekhov koji će se održati ove subote, 30. rujna 2017. godine u Gajevoj 10. Program započinje u 09:00 sati i trajat će sve do 18:00 sati.

Na najavljenom Danu otvorenih vrata kroz mnoštvo zanimljivih radionica (plesnih, glumačkih, glazbenih, dramskih itd.), pod vodstvom iskusnih voditelja, upoznat ćemo se s programom StudiaChekhov, koji će se odvijati cijele godine. Na raporedu su radionice za sve uzraste te su besplatne.

StudioChekhov otvara svoja vrata kao platforma za sistematičan razvoj i usavršavanje vještina umjetničkog i poslovnog nastupa s kojima izvođač nadmašuje regularno i ostvaruje dalekosežniji kontakt sa svojom publikom.

Umjetnička direktorica StudijaChekhov je Suzana Nikolić, redovita profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i renomirana akademska glumica. Međunarodno je priznata i kao certificirani glumački pedagog tehnike Michael Chekhov, koju je učila izravno od učenika samog M. Chekhova.

Radionice će voditi redom: Zrinka Šimičić, Natalija Krakić, Jasna Palić Picukarić, Marina Petković Liker, Radovan Ruždjak, Nadia Cvitanović, Suzana Nikolić.

PROGRAM

9,00 - 10,00 BARTENIEFF FUNDAMENTALS (od 18 godina nadalje)

Voditeljica: Zrinka Šimičić

10,00 - 11,00 PLESNA IGRAONICA (2,5- 4 godina)

Voditeljica: Natalija Krakić

11,00 - 12,00 DRAMSKA IGRAONICA (7-10 godina)

Voditeljica: Jasna Palić Picukarić

12,00 - 13,00 DRAMSKA IGRAONICA (10-14 godina)

Voditeljica: Jasna Palić Picukarić

13,00 - 14,00 RADIONICA „TIJELO, DISANJE, GLAS" (od 18 godina) Voditeljica: Marina Petković Liker

14,00 - 15,00 RADIONICA „SADRŽAJ GLASA U GOVORU" (od 18 godina) Voditeljica: Marina Petković Liker

15,00 - 16,00 GLAZBENA RADIONICA (od 18 godina nadalje)

Voditelj: Radovan Ruždjak

16,00 - 17,00 DRAMSKA RADIONICA (od 14 do 18 godina)

Voditeljica: Nadia Cvitanović

17,00 - 18,00 GLUMAČKA RADIONICA (od 18 godina nadalje)

Voditeljica: Suzana Nikolić 

1. BARTENIEFF FUNDAMENTALS (od 18 godina nadalje)

čini skup temeljnih principa koji podržavaju tjelesnu koordinaciju i kretanje čovjeka, integriranih u seriju jednostavnih i nadasve učinkovitih vježbi na podu. Razvila ih je Irmgard Bartenieff, učenica Rudolfa Labana, sredinom prošlog stoljeća.  Satovi se sastoje od osnovnih vježbi na podu te kretanja kroz prostor korištenjem usvojenih principa. Oni mogu pomoći svakome u pronalasku veće lakoće i ugode u vlastitom tijelu i kretanju te su namijenjeni svima zainteresiranima, bez obzira na dosadašnje iskustvo, godine ili fizičke predispozicije.

Voditeljica: Zrinka Šimičić Mihanović, plesna umjetnica, diplomirana SME (Somatic Movement Educator) i IDME (Infant Developmental Movement Educator) na Školi za Body-Mind Centering®, članica međunarodne organizacije BMCA. Zrinka trenutno završava edukaciju iz Labanove analize pokreta (LMA) kroz međunarodni program LSSI (Laban/Bartenieff Somatic Studies International). Jedna je od organizatorica međunarodnog festivala Improspekcije te suosnivačica umjetničke organizacije Multimedijalna koliba.

2. PLESNA IGRAONICA (2,5 - 5 godina)

Bazira se na principima ritmike. Zamišljena je kao prvi susret djece s plesom. Na satu se igraju, uče brojalice i kratke pjesmice kroz koje djece savladavaju osjećaj za ritam, metriku, i dinamiku. Kreativni ples i pokret osnovno su polazište u svijet igre i mašte. Djeca kroz ples, glazbu, pjesmu i priču razvijaju vlastitu kreativnost, potiču svoju maštu te stječu nova prijateljstva.

Voditeljica: Natalija Krakić je plesna pedagoginja s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom najniže dobi.

3. DRAMSKE IGRAONICE (7-14 godina)

Svijet je jedna velika pozornica. Možda će vaše dijete jednog dana poželjeti biti novinar, možda političar, možda profesor, možda doktor, možda prodavač, možda odvjetnik, a možda čak i glumac...Znati se izraziti, kanalizirati svoje misli i osjećaje jedna je od najvažnijih životnih škola za sve nas,koji god put da izaberemo u životu. Ne samo za glumce! Mi učimo maštati, učimo razgovarati, govoriti, izgovoriti. 
Učimo se slušati i gledati. Učimo biti svatko i svašta, a i ono što jesmo.
Učimo koristiti tijelo i glas da bi nas se vidjelo i čulo onakve kakvi jesmo i kakvi sve možemo biti. Učimo pokazati i prepoznati emociju... Odlazimo na kazališne predstave. Upoznajemo glumce i ostale ljude koji tamo rade.
I smijemo se, pjevamo, plešemo, otkrivamo mogućnosti i veselimo se životu!

Voditeljica: Jasna Palić Picukarić je kazališna, filmska i televizijska glumica. Stalni je član glumačkog ansambla Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija već dugi niz godina. Tijekom dosadašnje karijere, osim glumom, bavi se i dramskim pedagoškim radom sa djecom raznih uzrasta. Nekoliko godina vodila je svoju dramsku skupinu sa djecom od 9 do 12 godina u Centru za kulturu Maksimir, zatim je niz godina bila dio pedagoškog tima kreativnih radionica za djecu od 5 do 15 godina, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba a u organizaciji Udruge Pokret. Trenutno je dio pedagoškog tima u Udruzi Vjetar u leđa, koja se bavi usmjeravanjem darovite djece.

4. TIJELO DISANJE GLAS (18 godina nadalje)

Radionica posvećena oslobađanju glasa i pronalaženju sklada između tijela i glasa. Bavit ćemo se opuštanjem i aktivacijom tijela, osvještavanjem govornog disanja i otvaranjem glasa.

5. SADRŽAJ GLASA U GOVORU (18 godina nadalje)

Radionica posvećena istraživanju glasovne izražajnosti koja nosi mnoštvo bogatih informacija ispod teksta u govoru. Bavit ćemo se upoznavanjem s rasponom glasa te njegovim tjelesnim, emotivnim i misaonim faktorima.

Voditeljica: MARINA PETKOVIĆ LIKER (1980), kazališna je redateljica, prof. fonetike i dipl. komparatistica književnosti te poslijediplomantica doktorskog studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Zaposlena je kao docentica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a kao vanjska suradnica od 2008. održava nastavu na diplomskom i poslijediplomskom stručnom studiju na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Vodila je niz stručnih i umjetničkih radionica iz područja glasa, govora, kazališne režije i skupno osmišljenog kazališta za djecu i mlade, nastavnike i različite edukatore te za umjetnike. Režirala je 23 predstave, uglavnom autorskog karaktera, na nezavisnoj i institucionalnoj sceni u Hrvatskoj.

6. LABORATORIJ ZVUKA (16 godine nadalje)

bavit će se osnovama sinteze na modularnom sintesajzeru, objasniti osnovne oblike valova koje oscilator proizvodi i prikazati ih vizualno osciloskopom, potom kako taj val prolazi kroz različite tipove filtera da bi na kraju bio oblikovan klasičnim envelopom u pravi sintesajzer glas, i onda pozvati uzvanike da sami mijenjanjem parametra uvide opseg i mogućnosti modulacije i individualnog izražavanja kroz naoko jednostavne postavke samog sintesajzera. Cilj je uvidjeti ljepotu suradnje između čovjeka i mašine, mašina nešto ponudi u svojoj nepredvidivosti a na čovjeku je da ili uhvati i kasnije modulira, ili pak ne, pa nastane nešto sasvim drugo.

Voditelj: Radovan Ruždjak je akademski glumac. Stalni je član ansambla Gradskoga kazališta Trešnja. Glumio je u predstavama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Zagrebačkoga kazališta mladih, Male scene, te je gostovao na festivalima u Dubrovniku i Splitu.

7. DRAMSKA RADIONICA (14-18 godina)

obuhvaća osnovne glumačke vježbe za uspostavljanje scenske koncentracije i oslobađanje tijela i glasa, igre repeticije, igre uspostavljanja pažnje, igru "skidanja maske....", ujedno i vježbe za razvijanje unutrašnjeg života kroz vježbe osjetilnog pamćenja te prihvaćanja samog sebe.

Voditeljica: Nadia Cvitanović je akademska glumica s diplomom sarajevske akademije. Glumačko iskustvo započinje u dramskom studiju „Play Drama" pod vodstvom glumca Elvisa Bošnjaka, nakon čega upisuje Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Tijekom studija ostvaruje brojne uloge na filmu i u kazalištu. Radila s redateljima kao što su Danis Tanović, Dino Mustafić, Ivan Salaj, s redateljicom Selmom Spahić, itd. Nakon studija zbog profesionalnih angažmana mijenja sarajevsku adresu zagrebačkom. Pohađala je veliki broj radionica, u Hrvatskoj i u inozemstvu ( Sanford Meisner, Michael Chekhov, Stanislavski method, Ben J. Riepe (multiplex dance), Lecoq method)

8. GLUMAČKA RADIONICA (od 18 godina)

nudi razvoj imaginacije i glumstvenosti kroz brojne psiho-fizičke vježbe i glumačke improvizacije te primjenu na klasičnim dramskim predlošcima.

Voditeljica: Suzana Nikolić je akademska glumica, bogate filmske, kazališne i televizijske biografije, redovita profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te osnivačica i umjetnička voditeljica StudijaChekhov.

Međunarodno je priznata i kao certificirani glumački pedagog tehnike Michael Chekhov, koju je učila izravno od učenika samog M. Chekhova i znatno ju usavršila tijekom 20 godina efektivnog korištenja. Suosnivačica je udruženja Michael Chekhov Europe (MCE) te jedini visoko iskusni profesionalni predstavnik te tehnike na području istočne Europe. Organizirala je i vodila veliki broj međunarodnih edukativnih radionica s područja glume, a ujedno i sama redovito predaje na stručnim događanjima u Europi, SAD-u, Turskoj, Izraelu i Tajvanu.    

25.09.2017. 14:02:00
http://metro-portal.hr/dan-otvorenih-vrata-studiachekhov-30-rujna/107542/