Metro-portal.hr

objavljeno 14.11.2012. 07:52:00
VATRA

Dan gnjeva u Europi - prosvjedi na sve strane

Gladni, siromašni i potlačeni prosvjedovat će širom Europe zbog najavljenih mjera štednje, dok se pohlepnim bankarima slijevaju milijarde eura poreznih obveznika na račune koje su ispraznili

Ulice Atene ponovno će gorjeti
Ulice Atene ponovno će gorjeti (Arhiva)

Današnji dan obilježit će prosvjedi širom Europe zbog strogih mjera štednje europskih vlada. Španjolska i Portugal doživjet će opći štrajk, dok su manji prosvjedi najavljeni i u drugim europskim zemljama. 

Prosvjeda će biti u Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Njemačkoj i Poljskoj. Meta španjolskih prosvjednika je donji dom parlamenta, kojeg planiraju opkoliti i provesti noć sa srijede na četvrtak. 

Uz sindikaliste, prosvjedovat će i Los Indignados, ogorčeni, koji zastupaju sve očajnije stanovnike izložene deložacijama, siromaštvu i gladi dok se milijarde eura slijevaju u nezasitne banke koje su ponovno u problemima.

Sindikati su najavili velike prosvjede u 120 španjolskih gradova, što će policiji zasigurno izazvati velike probleme. Španjolska je u teškoj situaciji, vlada je najavila štednju od 150 milijardi eura u sljedeće dvije godine, a stopa nezaposlenosti već je dosegla 24 posto, dok je među mladima nevjerojatnih 50 posto.

Možda i najtragičniji podatak je da u svakom desetom španjolskom kućanstvu ne radi niti jedan od roditelja.

Portugalski sindikati spremaju prosvjede u 40 gradova, uključujući i dva najveća, Porto i Lisabon. 

Grci najavljaju obustavu rada privatnih tvrtki i javne uprave uz skup u središtu Atene, a kako u Grčkoj prosvjedi vrlo brzo prerastu u opći kaos, paljevinu i mlaćenje s policijom, sigurno ćemo vidjeti još nasilnih scena.

14.11.2012. 07:52:00
http://metro-portal.hr/dan-gnjeva-u-europi-prosvjedi-na-sve-strane/74851/