Metro-portal.hr

objavljeno 12.11.2010. 16:19:05
DAJTE IME MLADUNCIMA

Dan crvenih panda u zagrebačkome Zoološkom vrtu

Dan crvenih panda sutra će biti obilježen u zagrebačkome Zoološkom vrtu pa će posjetitelji moći doznati mnoštvo zanimljivih informacija o tim ugroženim životinjama

Crvena panda
Crvena panda (CROPIX)

Među ostalim, vidjet će čime se sve hrane, a bit će organizirano i "posvajanje" crvenih panda koje žive u zagrebačkome Zoološkom vrtu, ističu u tom vrtu. Navode kako će u sklopu prigodnog programa koji počinje u 12 sati imena dobiti dvoje mladunaca crvenih panda, a kuma će im biti crvenokosa glazbenica Anđa Marić. Podsjećaju da su zagrebački mladunci na svijet došli 25. lipnja te već mjesec dana oduševljavaju posjetitelje veranjem po bambusu kojim se hrane i igraju.

U sandučić koji je prije dva tjedna postavljen ispred nastamba crvenih panda ubačeno je oko 700 prijedloga za njihova imena. Ocjenjivački sud sutra će izabrati najbolje muško i žensko ime, a predlagatelji izabranih imena dobit će prigodne darove.

Dan crvenih panda ove godine obilježava se prvi put. Inicijativa je potekla od Mreže crvene pande (Red Panda Network), međunarodne organizacije koja se bavi zaštitom crvenih panda u prirodi i edukacijom o toj vrsti. Obilježavanje je potaknuto kako bi osvijestili potrebu za zaštitom te vrste. Hrvatska se također uključila u taj veliki međunarodni projekt, navodi u priopćenju Zoološki vrt.

Zoologinja Maša Ljuština izjavila je kako je ovo prva godina da se Dan crvenih panda obilježava na međunarodnoj razini te da još nije određen službeni datum. Istaknula je da su najveće prijetnje crvenoj pandi nestanak i rascjepkanost staništa, krivolov i malobrojnost. O njihovoj rasprostranjenosti u divljini nema točnih podataka, ali poznato je da nastanjuju Nepal, Indiju, Butan, Burmu, južnu Kinu s odvojenom populacijom u sjeveroistočnoj Indiji, rekla je Ljuština. Istaknula je da je ta vrsta proglašena osjetljivom s obzirom na to da ima manje od 10.000 odraslih jedinki i broj im se smanjuje. Jedna crvena panda na dan pojede i do 200.000 listova bambusa, biljke koja raste iznimno brzo - čak do 60 centimetara na dan. (hina/metro-portal)

12.11.2010. 16:19:05
http://metro-portal.hr/dan-crvenih-panda-u-zagrebackome-zooloskom-vrtu/51119/