Metro-portal.hr

objavljeno 22.09.2012. 08:40:17
ŠEĆITE MALO ...

Dan bez automobila u centru Zagreba

Okupljanje za bicikliste je u 15 sati na Trgu Francuske Republike, a za pješake u 16 sati u Masarykovoj ulici

Ne zaboravite - u centru nema automobila
Ne zaboravite - u centru nema automobila (Arhiva)

Središnja zona grada Zagreba danas će, na Dan bez automobila, biti zatvorena za promet motornih vozila kako bi se građani potaknuli da pješačenjem, vožnjom biciklima ili javnim gradskim prijevozom pridonesu boljem i zdravijem načinu života.

Od 8 do 20 sati za promet motornih vozila bit će zatvorena središnja gradska zona, omeđena Trgom bana Josipa Jelačića - Jurišićevom - Palmotićevom - Boškovićevom - Andrije Hebranga - Gundulićevom - Ilicom - Mesničkom - Demetrovom - Ilirskim trgom - Radićevom - Trgom bana Josipa Jelačića. U toj će gradskoj zoni moći voziti samo interventna vozila (hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila javnog gradskog prijevoza i taksiji. Ove godine promet će biti zatvoren i u Čanićevoj ulici na Črnomercu.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić će u 16,45 sati na uglu Tesline i Gajeve ulice ispratiti tradicionalnu kolonu biciklista u sklopu manifestacije "Zagrebačka žbica". Na vožnju zagrebačkim ulicama, s ciljem promicanja tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu, biciklisti će s Trga Petra Preradovića krenuti u 17 sati, a oko 17,45 sati očekuje se njihov dolazak na krajnju točku - Savski nasip. Na "Zagrebačkoj žbici" sudjelovat će, uz ostale i timovi veleposlanstava Nizozemske i Danske, Europske unije u RH te Grada Zagreba.

Udruga Sindikat biciklista organizirat će akciju "Kritična MASArykova", kojom će upozoriti da u Zagrebu nedostaje prostora za pješake i bicikliste i izraziti želju da Masarykova postane biciklističko-pješačka zona. Okupljanje za bicikliste je u 15 sati na Trgu Francuske Republike, a za pješake u 16 sati u Masarykovoj ulici.

22.09.2012. 08:40:17
http://metro-portal.hr/dan-bez-automobila-u-centru-zagreba/74012/