Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2011. 09:07:41
TAMAN PRIJE LJETA

Dame, razmislite dvaput prije nego se pohvalite gubitkom kilograma

Zanimljivo istraživanje kaže da se stigme debeljuce teže se riješiti nego kilograma - ipak muškarcima je nesavršenost simpatičnija nego ženama

Fotografija vijesti

Dugotrajnim ste i mukotrpnim trudom napokon dobili višegodišnju bitku s viškom kilograma i sad želite da i ostatak svijeta zna za vaš uspjeh? Najnovija britanska studija promijenit će vam mišljenje.

Iako ste možda izgubili kilograme, stigmu „debeljuce", kažu znanstvenici, nećete tako lako.

Istraživači sa Sveučilišta u Liverpoolu proveli su studiju na više od 200 osoba kojima su pokazivali sliku mlade i mršave žene koju su nazvali Jane, popraćenu i s kratkom biografijom. U nekim slučajevima ispitanicima je bilo rečeno da je Jane oduvijek imala zdravu težinu dok je drugima bilo rečeno da je imala značajni višak kilograma i nosila broj 50.

Nakon što su pogledali sliku i čuli kratke informacije o Jane, ispitanici su upitani što misle o njoj.

Žene kojima je rečeno da je Jane nekoć imala višak kilograma redovito su davale svakojake negativne opaske na njenu samodisciplinu, simpatičnost i osobnu higijenu. Zanimljivo, muškarci kojima je o Jane bilo rečeno isto imali su potpuno drugačije reakcije i većini se svidjela činjenica da je nekoć imala višak kilograma.

Znanstvenici ove rezultate objašnjavaju ovako; oštra konkurencija među ženama kad su privlačnost, kilogrami i fizički izgled u pitanju znači i da žene često traže razloge da nalaze mane drugim ženama.

Kad su pak muškarci u pitanju, Jane je osvojila mnogo više simpatija baš zbog činjenice da ju je nekadašnji višak kilograma i nesavršenost muškarcima učinila mnogo pristupačnijom. 


30.05.2011. 09:07:41
http://metro-portal.hr/dame-razmislite-dvaput-prije-hvalisanja-gubitkom-kilograma/59438/