Metro-portal.hr

objavljeno 13.08.2011. 19:58:59
DUHOVNI VOĐA

Dalaj lama o slobodi i demokraciji

Dalaj lama osvrnuo se na prosvjede u arapskom svijetu i podržao njihove napore za ostvarenjem osobnih sloboda i demokracije

Dalaj lama predao je svjetovne ovlasti

Tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama ocijenio je u subotu tijekom posjeta Francuskoj da su arapske revolucije znak da je "put demokracije i slobode jedini mogući put" te izrazio zabrinutost zbog gospodarske krize u svijetu.

"Revolucije u arapskom svijetu vrlo su jasan znak da je put demokracije i slobode jedini mogući, to je ono čemu teže svi narodi jer je jedini ispravni način vladanja", rekao je.

Dalaj-lama, koji je doputovao u Toulouse na trodnevnu konferenciju o budizmu, dodao je da se "većina skoba može riješiti dijalogom."

"Nasilje je jedan oblik zastranjenja" i "u biti smo mnogo više u skladu s nenasilnim načinima djelovanja", kazao je.

Dalaj-lama, koji se povukao iz politike, izrazio je također zabrinutost zbog gospodarske krize u svijetu i njezinih posljedica za ljude. "Ako čovjek temelji svoju egzistenciju i sve svoje djelovanje na bogatstvu i novcu, usponi i padovi monetarnih fluktuacija posve će ga destabilizirati", rekao je.

"S druge strane, ako u životu više cijenimo privrženost obitelji, prijateljstvo, bit ćemo spremniji, imat ćemo u sebi izvore da se bolje suočimo s nedaćama", poručio je.

Dalaj-lama je također kazao da će Tibetanci biti ti koji će odlučiti o opstanku institucije dalaj-lame te da će on sam odlučiti o svojoj reinkarnaciji.

Dalaj-lama je ovaj tjedan predao svoje svjetovne ovlasti novom predsjedniku tibetanske vlade u egzilu Lobsangu Sangayu.

13.08.2011. 19:58:59
http://metro-portal.hr/dalaj-lama-o-slobodi-i-demokraciji/62234/