Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2012. 09:32:00
POLITIČKA BORBA

Dalaj lama ne odustaje od veće tibetanske autonomije

"Nedavno su stvari postale jako, jako teške, ali naš stav se nije promijenio", kazao je duhovni vođa Tibetanaca na sastanku dobitnika Nobelove nagrade za mir u Chicagu

Fotografija vijesti

Unatoč neprestanim optužbama Pekinga da njegovo političko djelovanje potiče nemire na tibetanskom području, Dalaj lama rekao je kako nema namjeru prekinuti svoje nenasilno zahtijevanje veće autonomije Tibeta, prenosi Hina.

"Nedavno su stvari postale jako, jako teške, ali naš stav se nije promijenio", kazao je duhovni vođa Tibetanaca na sastanku dobitnika Nobelove nagrade za mir u Chicagu.

Ukupno su 34 Tibetanca, većinom budistički svećenici, izveli samospaljivanje od početka 2011. prosvjedujući protiv kineskog režima koji optužuju da guši njihovu kulturu.

"Nezavisnost, potpuna nezavisnost, nerealna je. Ona ne dolazi u obzir", priznao je tibetanski čelnik u egzilu. No, izrazio je odlučnost da započne "ozbiljne razgovore" s kineskom vladom kako bi se došlo do "znatne autonomije" tibetanske manjine.

Brojni Tibetanci žale se na gušenje njihove religije i kulture i onoga što smatraju sve većom dominacijom Hana, većinske etničke skupine u Kini. Dalaj lama na putu je po SAD-u - već je posjetio Havaje i Kaliforniju - prije nastavka putovanja po Kanadi a potom Europi.

26.04.2012. 09:32:00
http://metro-portal.hr/dalaj-lama-ne-odustaje-od-vece-tibetanske-autonomije/70421/