Metro-portal.hr

objavljeno 27.08.2011. 07:37:00
OTKRIĆA

Da se nije pario s neandertalcima, čovjek bi vjerojatno izumro

Riječ je o genima namjenjenim za borbu protiv virusa, a njih smo naslijedili od drevne podvrste ljudi

Fotografija vijesti

Izgleda da bi ljudska vrsta izumrla da se nije parila s revnom podvrstom te tako naslijedila gene zaslužne za borbu protiv mnogobrojnih virusa, tvrde američki izstraživači. 

Parenje modernog čoveka sa njegovim precima omogućilo je da se na buduće generacije prenesu specifični geni koji su zaslužni za opstanak vrste, a pojedini geni i danas se mogu naći unutar našeg DNK, prenosi portal B92.net.

Ova unaprjeđenja imunološkog sustava Homo Sapiensa mogla su doći i od parenja a Denisovancima - izumrlom ljudskom podvrstom s područja istočne Azije.

Znanstvenici su otkrili da su intimni odnosi naših predaka zaslužni za činjenicu da u našoj DNK postoji preko 4 posto gena neandertalaca. Istraživanja su također pokazala da čak šest posto današnjih gena svoje poreklo vodi od Denisovanaca.

„Križanje vrsta nije bio samo trenutak u vremenu koji se dogodio, ono nam je dalo brojne prednosti koje i danas postoje u našoj DNK", izjavio je profesor Peter Perham s Sveučilišta Stanford.

 Neandertalci koji su naseljavali teritoriju zapadne Azije i Europe zajedno su živjeli s modernim ljudima nekoliko tisuća godina prije nego što su izumrli - prije oko 30.000 godina.

Parenje sa našim precima omogućilo je Homo sapiensu stvoriti jak imunološki sustav zahvaljujući HLA genima. Ovi geni ključni su za ljudsko tijelo i u stanju su identificirati i uništiti sve štetne viruse koji prodru u organizam. Izuzetna fleksibilnost ovog gena omogućila je čovjeku da ostane korak naprijed u odnosu na viruse koji su sve brže evoluirali. 

27.08.2011. 07:37:00
http://metro-portal.hr/da-se-nije-pario-s-neandertalcima-covjek-bi-vjerojatno-izumro/62614/