Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2012. 10:17:00
HMM ...

Da li je feminizam zastario?

Feminizam je postigao puno jer se žene sve manje osjećaju potlačene, no novi idoli žena imaju novaca i ne furaju se na feminizam

Žene se sve manje osjećaju potlačene
Žene se sve manje osjećaju potlačene (Arhiva)

Da li je feminizam dao sve što je trebalo dati, zanimalo je portal za roditeljstvo Netmums koji je proveo anketu na 1300 žena, i pokazalo se da većina ima upravo takvo mišljenje. Naime, mlade djevojke su taj pojam potpuno izbacile iz svog rječnika, dok se od nešto starijih tek svaka sedma izjasnila kao feministica.

Trećina žena vjeruje da je radikalni feminizam preagresivan prema muškarcima, a čak četvrtina ne vidi baš ništa pozitivno u tome. Dvadeset posto je izjavilo da se radi o staromodnom pojmu koji je za njihovu generaciju jednostavno nebitan. 

Iako je ženama veći uzor J.K. Rowling i njene stotine milijuna od poznate feministice Germaine Greer, urednica portala kaže da je feminizam ipak napravio jako puno za žene, koje se sada više ne osjećaju toliko potlačeno.

Prema njoj, moderna žena gleda na tradicionalni feminizam kao na nešto što joj ne ide u korist jer je agresivan, ne uzima u obzir specifičan položaj pojedine žene i radi razdor među spolovima.

No, korist feminizma najbolje se vidi u činjenici da preko trećine mladih djevojaka uopće ne može ni zamisliti kako je to bilo kad muškarci i žene nisu bili ravnopravni. Tek se svaka deseta žena između 25 i 29 godina može identificirati s feminizmom, dok je kod dobne skupine od 45 do 50 godina taj broj dva i pol puta veći.

Ipak, da sve i dalje nije savršeno pokazuje 70 posto djevojaka koje misle da se od njih očekuje previše i da nikad u povijesti nije bio takav pritisak na žene da budu genijalne domaćice, strasne ljubavnice, uspješne poslovne žene i da izgledaju kao supermodeli.

19.10.2012. 10:17:00
http://metro-portal.hr/da-li-je-feminizam-zastario/74425/