Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2011. 12:30:00
TRUE OR FALSE

Da li je Coco Chanel špijunirala za naciste?

Nova knjiga koja danas izlazi u SAD tvrdi da je na temelju arhivskih materijala neosporno da je slavna Coco špijunirala za naciste

Je li slavna kreatorica zbog ljubavi postala špijunka?

Coco Chanel, slavna francuska modna kreatorica, špijunirala je za nacistički režim u Drugom svjetskom ratu, tvrdi knjiga koja u utorak izlazi u Sjedinjenim Državama, prenosi Hina.

Američki novinar koji živi u Francuskoj Hal Vaughan, autor ove nove biografije, ističe da se u pisanju knjige oslanjao na brojne francuske, engleske, njemačke i američke arhivske spise.

U biografiji "U postelji s neprijateljem, tajni rat Coco Chanel", Vaughan piše da je Coco 1940., kada je imala 57 godina, vrbovao Abwehr, obavještajna služba njemačkog glavnog vojnog stožera. Tada je postala agentica F-7124, s kodnim imenom Westminster, po imenu njezina bivšeg ljubavnika i prijatelja, vojvode od Westminstera.

Abwehr je u kolovozu 1941. šalje na zadatak u Španjolsku s još jednim agentom, barunom Louisom de Vaufrelandom, koji je zadužen za vrbovanje novih agenata. Coco se nadala, piše u knjizi, da će nacističke vlasti zauzvrat osloboditi njezina nećaka Andrea iz logora.

U to vrijeme se zaljubila u njemačkog časnika i nacističkog agenta, baruna Hansa Gunthera von Dincklagea zvanog "Spatz" s kojim će dugo ostati u vezi. Chanel je ponovno došla u Madrid 1944., gdje je od jednog Gestapova časnika dobila veću svotu novca, navodi se.

Coco Chanel (1883.-1971.) uvijek je nijekala suradnju s nacistima.

16.08.2011. 12:30:00
http://metro-portal.hr/da-li-je-coco-chanel-spijunirala-za-naciste/62292/