Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2014. 12:15:00
NEMILOSRDNI GADOVI

Čuvari galaksije - šarmantni Marvelovi igrači s klupe

Zahvaljujući nepretencioznom i zabavnom pristupu redatelja Jamesa Gunna pretvorili su se u najugodnije iznenađenje ljetne blockbusterske sezone

Čuvari galaksije iznenadili uspjehom
Čuvari galaksije iznenadili uspjehom (Arhiva)

Godina prije godine blockbustera kada će filmska platna zagušiti valjda svi superheroji i superfranšize kojih se uopće možete sjetiti (od „Ratova zvijezda", „Mad Maxa", „Jurskog parka", novog Jamesa Bonda pa do „Igara gladi", „Terminatora" i „Avengersa") pokazala se idealnom za lansiranje jedne sasvim nove franšize koja pored navedenih ne bi imala nikakve šanse. Ni u Americi mnogi nisu čuli za „Čuvare galaksije", a izvan nje još i manje, no ovaj Marvelov strip koji u svom novom izdanju izlazi od 2008. godine pokazao se neočekivano zahvalnim predloškom za jednu totalno pulpovsku, ali izuzetno šarmantnu svemirsku operu koju je na kraju zapalo da spasi ljetnu kino sezonu u Americi.

U usporedbi s „Avengersima", „Čuvari galaksije" tek su simpatični rezervisti, no zahvaljujući nepretencioznom i zabavnom pristupu redatelja Jamesa Gunna, koji je i sam stigao s klupe za rezerve, pretvorili su se u najugodnije iznenađenje ljetne blockbusterske sezone. Gunn je uspio slabost predloška, a riječ je o nedvojbenom SF šundu, pretvoriti u njegovu najveću prednost pa su „Čuvari galaksije", inače vjerojatno najskuplji B film u povijesti, s budžetom od 170 milijuna dolara, od svih konkurenata u tom cjenovnom i produkcijskom rangu nedvojbeno film koji najmanje sam sebe shvaća ozbiljno, već upravo nesputano uživa u vlastitoj trivijalnosti, nepretencioznosti i kiču. I taj užitak uspješno prenosi na gledatelje.

Glavni je lik Peter Quill (Chris Pratt), galaktički jebivetar koji neodoljivo podsjeća na Hana Soloa, uostalom baš kao što i sam film ne skriva svoje korijene. Quill pod nadimkom Star-Lord lunja galaksijom slušajući na walkmanu miks hitova iz sedamdesetih koje mu je ostavila majka prije nego što je umrla te pokušavajući ušićariti kakvim najamničkim poslićem, kao što je primjerice krađa nekakve željezne mumbo-jumbo kugle za koju će naknadno shvatiti da skriva nevjerojatne moći. Za njom stoga čeznu ne jedan već čak dva iberzlikavca koji jedva čekaju da unište galaksiju ili što im se već nađe pri ruci, odnosno kugli kad je se dočepaju.

Hijerarhijski viši od njih je Thanos (nepotpisani Josh Brolin), no u ovoj epizodi Quill i ekipa o kojoj će tek biti riječi morat će se obračunati s njegovim podređenim Ronanom (Lee Pace). Istini za volju, teško je odlučiti koji je od ove dvojice bezvezniji a koji antipatičniji,  no zato su čuvari galaksije ispali mnogo zanimljiviji.

Zoe Saldana kao da je karijeru posvetila body paintingu pa nakon nebeski plave iz „Avatara", ovdje nastupa u bolesno zelenoj i to kao Thanosova kćer Gamora i Quillova desna ruka, tu je i ucviljeni mišićavko Drax (Dave Bautista), te najšarmantniji dio ekipe - rakun Rocket kojemu glas posuđuje Bradley Cooper i njegov partner drvo Groot kojemu je život udahnuo Vin Diesel.

Cijelu recenziju filma „Čuvari galaksije" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

http://nemilosrdnigadovi.com/guardians-of-the-galaxy-recenzija/

07.08.2014. 12:15:00
http://metro-portal.hr/cuvari-galaksije-sarmantni-marvelovi-igraci-s-klupe/86599/