Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2011. 17:05:00
EWG

Čuvaj se američkih jabuka, najzagađenije su pesticidima

Uvelike zagađene pesticidima su i jagode te grožđe iz uvoza, a zna se da pesticidi pogađaju živčani sustav, uzrokuju karcinom, dovode do poremećaja hormona i oštećenja mozga kod djece

Jabuke
Jabuke (Shutterstock)

Američka Radna skupina za okoliš (EWG) u utorak je objavila listu proizvoda najviše zagađenih pesticidima, a neslavno prvo mjesto dobile su jabuke koje, prema ovogodišnjim analizama, u do sada najvećem postotku sadrže dvije ili više vrsta pesticida, piše Hina.

Naime, čak je 92 posto ispitanih jabuka sadržavalo po zdravlje štetne pesticide pa EWG predlaže konzumiranje jabuka iz organskog uzgoja.

"Vjerujemo da se, što se jabuka tiče, koristi sve više pesticida i fungicida kako bi voće dulje izdržalo na policama trgovina", izjavila je analitičarka Sonya Lunder. Također je dodala da iako se može raditi o malim količinama pesticida, "mi još uvijek ne znamo koji su neprimjetni, dugoročni učinci tih pesticida".

Uvelike zagađene pesticidima su i jagode te grožđe iz uvoza, a zna se da pesticidi pogađaju živčani sustav, uzrokuju karcinom, dovode do poremećaja hormona i oštećenja mozga kod djece.

EWG predlaže da se, ukoliko si ne možete priuštiti organsku hranu, okrenete proizvodima koji se nalaze na tzv. "čistoj listi", poput ananasa, avokada ili manga. Ako ste veći ljubitelj povrća treba koristiti šparoge, mladi kukuruz i luk. Manje od 10 posto analiziranog ananasa, manga iili avokada pokazalo se kontaminirano pesticidima, a slično je i sa spomenutim povrćem. Preko 90 posto analiziranih šparoga, mladog kukuruza i luka bilo je bez pesticida.

EWG je poslao i poruku proizvođačima da "potrošači ne vole pesticide u svojoj hrani".

14.06.2011. 17:05:00
http://metro-portal.hr/cuvaj-se-americkih-jabuka-najzagadjenije-su-pesticidima/60135/