Metro-portal.hr

objavljeno 17.07.2012. 12:53:25
ROBOT

Curiosity stiže na Mars za dva tjedna

Spustiti Curiosity na Mars je dosad najteža NASA-ina zadaća u povijesti istraživanja svemirskih planeta pomoću robota

Curiosity je blizu cilja
Curiosity je blizu cilja (Arhiva)

Američki robot Curiosity je na planiranoj putanji po kojoj za dva tjedna treba stići na Mars, na koji će se spustiti 6. kolovoza kada će početi dosad neviđeno dvogodišnje znanstveno istraživanje u potrazi za dokazima o postojanju života na tom planetu, izvijestila je američka svemirska agencija NASA.

No slijetanje na tlo Marsa nije laka zadaća, ističu čelnici misije. "Spustiti Curiosity na Mars je dosad najteža NASA-ina zadaća u povijesti istraživanja svemirskih planeta pomoću robota", ističe u priopćenju John Grunsfeld, zamjenik direktora za znanstvene misije.

Curiosity koji je 26. studenog 2011. lansiran iz Cape Canaverala, najteži i najsuvremeniji istraživački uređaj sa šest kotača koji je dosad poslan na neki planet, treba sletjeti na tlo Marsa oko 7.31 sat po srednjoeuropskom vremenu, blizu gore Sharpa (visoke 5.000 m), u krater Gale, nakon prijeđenih 570 milijuna km.

Čelnici misije napominju da je Curiosity, za razliku od ranijih sonda, pretežak da bi se udar pri slijetanju mogao ublažiti zračnim jastucima.

Inženjeri NASA-e u Jet Propulsion Laboratoryju (JPL) u Pasadeni, u Kaliforniji, konstruirali su neku vrstu "dizalice" s potisnim retroraketama kako bi se robot veličine omanjeg auta polagano spustio.

Pred kraj spuštanja razvit će se i golemi padobran i tih sedam minuta bit će kritično razdoblje u kojemu će brzina svemirskog broda pasti s 21.243 km/h na 2,74 km/h.

Tih sedam minuta su "najosjetljiviji dio čitave misije", rekao je Pete Theisinger, voditelj projekta u JPL-u.

17.07.2012. 12:53:25
http://metro-portal.hr/curiosity-stize-na-mars-za-dva-tjedna/72667/