Metro-portal.hr

objavljeno 27.06.2011. 09:12:00
SPASONOSNE TABLETE

Čudotvorna pilula mogla bi liječiti sve vrste raka

Lijekovi prvotno namijenjeni liječenju raka dojke pokazali su obećavajuće rane rezultate u liječenju mnogih drugih vrsta tumorskih oboljenja

3D prikaz tumorske stanice
3D prikaz tumorske stanice (freedigitalphotos.net)

„Čudotvorna tableta", prvotno namijenjena liječenju raka dojke, mogla bi se početi koristiti kao univerzalno oružje protiv svih vrsta tumore, kažu britanski znanstvenici. Tvrde kako su pronašli način da tablete za rak dojke budu učinkovite i protiv svih ostalih vrsta raka.

Ovo bi otkriće moglo dovesti do novih lijekova koji smanjuju ili čak potpuno uništavaju sve vrste tumora, rekli su istraživači sa Sveučilišta u Newcastleu.

Pored toga, smatraju i kako će nuspojave, koje kod sadašnjih lijekova mogu biti vrlo teške, pri korištenju novih terapija biti minimalne.

Nova se istraživanja fokusiraju na skupine lijekova poznatije kao PARP inhibitori, koji spriječavaju stanice tumora da popravljaju same sebe. Ovi lijekovi efikasni su protiv nasljednih vrsti raka dojke, kao i raka jajnika te gušterače.

Liječnicima su posebno interesantni i zbog činjenice da uništavaju tumore bez toga da naštete i zdravim stanicama oko tumorskih. To znači da će pacijenti osjećati puno manje nuspojava nego što je to slučaj sa radioterapijom ili kemoterapijom, koje zahvaćaju i zdrave stanice.

„Prvotni rezultati sa novim lijekom su sjajni, a sada moramo raditi na tome da napravimo i lijekove koji će na sličan način napadati i ostale vrste tumora" kažu znanstvenici. Testovi za lijekove koji će napadati tumorske stanice raka pluća pokazali su se vrlo obećavajućima.

„Još je uvijek rano govoriti o rezultatima i pred nama je puno posla, ali ovo je iznimno uzbudljivo" rekao je Dr. Lesley Walker iz udruge za istraživanje raka u Velikoj Britaniji. „Svi se nadamo kako ćemo vrlo brzo imati moćno oružje u borbi protiv ove opake bolesti" zaključuje.

27.06.2011. 09:12:00
http://metro-portal.hr/cudotvorna-pilula-mogla-bi-lijeciti-sve-vrste-raka/60614/