Metro-portal.hr

objavljeno 21.08.2012. 15:34:00
TRILOBITI I ŠKVADRA ...

Čudnovate životinje nazvane po slavnim osobama

Samo jedan upis u Google odvodi vas u životinjski svijet slavnih: Beyonce, Bram Stoker, cijela postava Ramonesa, Neil Young, Hitler, Freddie Mercury, David Attenborough...

Cijela postava Ramonesa u životinjskom svijetu
Cijela postava Ramonesa u životinjskom svijetu (Arhiva)

Parazit zvan Marley

Parazitski račići iz reda jednakonožaca česti su vanjski paraziti morskih životinja, nešto poput nama iritantnih komaraca. Žive od pola do pola, od plićaka do velikih dubina - i svugdje između. Novoopisana vrsta Gnathia marleyi (na fotografiji desno) endem je Karipskog mora.  Mladi račići, krijući se unutar koralja, morskih spužvi ili algi, iz zasjede napadaju određene ribe koje nastanjuju koraljne grebene i hrane se njihovom krvlju. Neobično su važni za ekološku ravnotežu na grebenu jer su glavna hrana za ribe čistače, koje se hrane odstranjujući parazite s drugih riba.

Fosilni rokeri

Johnny, Dee Dee, Joey i C. J. prašili su svojevremeno pozornicama širom svijeta. Isto kao i Ramonesi, doduše kojih 500 milijuna godine prije, svoje razdoblje slave imali su i njihovi imenjaci:Mackenziurus johnnyi, M. joeyi, M. deedeei, M. ceejayi  - izumrli morski člankonošci zvani trilobiti ili trorežnjaci (naslovna fotografija). Ime su dobili jer im je tijelo uzdužno podijeljeno u tri režnja.  Puzeći ili plivajući  po morskom dnu paleozojskih oceana, tamanili su ostatke algi i životinja te tako čistili dno oceana. Do danas je opisano 17 000 vrsta trilobita, a na spisku okamina (rock) postoje i Mick Jagger, Keith Richards, Paul Simon, Art Garfunkel te svi članovi Sex Pistolsa i Beatlesa. Trilo-Beatlesa, pardon.

Zlatoguzi obad

Među australijskim obadima skriva se jedna diva. Ističe se gustim zlatnim dlakama na zatku,a njena glamurozna pozadina inspirirala je znanstvenike da joj dodijele ime Beyonce. Točnije, Scaptia beyonceae (i onda kažu da znanstvenici nemaju smisla za humor). Hraneći se nektarom, ovi obadi imaju važnu ulogu u oprašivanju biljaka, a najdraži su im eukaliptusi, stabla čajevca i endemske biljke iz roda Grevillea.

Princ i žaba u jednom

Ako u bajci poljubite žabu, pretvorit će se u princa. U stvarnosti, u tropskim prašumama Ekvadora postoji žaba - princ. Njegova Visost otkrivena je 2008. godine, a ove godine dobila je svoje znanstveno ime, Hyloscirtus princecharlesi.

Nažalost, u staništu ove smeđe gatalinke s narančastim točkama raširena je gljivica Batrachochytrium dendrobatidis koja parazitira na vodozemcima. Infekcija gljivicom dovodi do pojačanog stvaranja keratina u koži te ona postaje veoma debela (hiperkeratoza) što ometa disanje kroz kožu i izmjenu elektrolita te dovodi do zastoja srca i smrti životinje.

Hyloscirtus princecharlesi ime je dobila da bi se odala počast zalaganju princa Charlesa za spas preostalih tropskih prašuma. Princ je osnovao"Prince's Rainforest Project", organizaciju koja se bavi problemima deforestacije, a također je i predsjednik britanskog ogranka organizacije"World Wide Fund for Nature" (WWF).

Izvor: biologija.com.hr

Piše: Sandra Kolundžija
21.08.2012. 15:34:00
http://metro-portal.hr/cudnovate-zivotinje-nazvane-po-slavnim-osobama/73424/