Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2012. 15:15:00
GUBITAK KILOGRAMA

Čudne taktike za mršavljenje koje stvarno funkcioniraju

I dok je većina vodiča za mršavljenje uglavnom vrlo slična, postoje stručnjaci od čijih će vam se savjeta dići kosa na glavi, ali ćete ubrzo shvatiti kako ono što tvrde i nije tako suludo

Fotografija vijesti

Gubitak kilograma nipošto nije lak posao, a internet vrvi kojekakvim savjetima i „savjetima" kako pobijediti u ovoj, za mnoge vječnoj borbi. I dok je većina vodiča za mršavljenje uglavnom vrlo slična (uz tek manje razlike kozmetičke prirode), postoje stručnjaci za dijetu od čijih će vam se savjeta na prvu dići kosa na glavi, ali ćete ubrzo shvatiti kako ono što zagovaraju možda i nije tako suludo. Donosimo vam najzanimljivije neobične savjete za mršavljenje.

Pijte ulje

Kad je izumitelj popularne Shangri-La dijete Seth Roberts, inače profesor psihologije, osmislio svoj koncept koji se vrti oko tzv. „bezukusnih kalorija", svi su mislili da je lud. Roberts nije dopustio da to omete njegovo istraživanje te njegova dijeta cijelo desetljeće kasnije uživa visoku razinu uspješnosti.

Ova dijeta tvrdi kako možete izgubiti težinu konzumiranjem 1-3 žlice zašećerene vode te 1-2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja između obroka.

Roberts tvrdi kako raznovrsna hrana bogata okusom (kakvo uglavnom konzumiramo) u našem mozgu stimulira osjećaj gladi, zbog čega jedemo više i nakupljamo kilograme. Kad konzumiramo hranu bez okusa ili nepoznatog okusa, mozak pomisli kako gladujemo (zašto bi inače jeli hranu bez okusa?), zbog čega počinjemo efikasnije probavljati hranu i gubiti kilograme.

Začinite život

Dodavanje širokog spektra začinskih okusa vašoj hrani može vam pomoći u kontroli veličine porcija i gubitku kilograma. Istraživanje pokazuje kako ljudi jedu manje kad njihova hrana ima nov i začinjen okus (zbog toga što joj posvećujemo više pažnje, a to je uvijek pozitivna stvar). Što je miks začina neobičniji, hrana će imati i neobičniji okus, što će dodatno pomoći mršavljenju. Osim toga, začini poput kurkume, cimeta i kima su i snažni antioksidanti.

Zaboravite na pet obroka dnevno

Jedan od najpopularnijih koncepata zdrave i ujednačene prehrane jest pet ili šest manjih obroka raspoređenih tijekom dana. Ipak, ako je vjerovati znanstvenicima koji proučavaju hormone leptin i gerlin, prečesto konzumiranje hrane može poremetiti prirodne tjelesne signale. Osim toga, neprestanim grickanje nečegam, pa makar to bilo i povrće, vrlo lako možete pasti u zamku da unesete više kalorija nego da ste pojeli jedan pošteni obrok.

Onima koji su zabrinuti zbog usporavanja metabolizma znanstvenici poručuju kako je metabolizam puno otporniji nego što običavamo misliti.

Jedite slatkiše dok kuhate

Ukoliko ste jedan od onih kuhara koji naprosto uživaju u neprestanom probavanju i grickanju hrane koju kuhate, vrlo je izgledno da ćete si pokvariti apetiti prije negoli hrana uopće završi na stolu. Kako biste se riješili snažnog poriva da svaku minutu probavate hranu, stručnjaci predlažu cuclanje slatkog bombona snažnog okusa, poput onog s cimetom, limetom ili mentom. To će zaposliti vaše okusne pupoljke, a neće vam pokvariti apetit.

Stavljajte kvačicu na nos

Svi znaju da miris igra važnu ulogu kad je okus hrane u pitanju. Ako nam ne vjerujete, stisnite si nos kvačicom i pojedite komad luka i komad jabuke - vidjet ćete da imaju potpuno isti okus. Bilo kako bilo, iako zvuči pomalo ekstremno (ako ništa drugo, dobit ćete barem čudne poglede), stavljanje kvačice na nos pomoći će vam da jedete manje

Torta za doručak

Jedenje torte ujutro na prvu se čini kao najgori prehrambeni savjet u povijesti, ali izraelski su istraživači pronašli da doručak s visokim udjelom proteina i ugljikohidrata koji završava desertom pomaže boljem reguliranju gladi u ostatak dana i u konačnici, boljoj regulaciji kilograma. 

01.05.2012. 15:15:00
http://metro-portal.hr/cudne-taktike-za-mrsavljenje-koje-stvarno-funkcioniraju/70562/