Metro-portal.hr

objavljeno 15.03.2019. 10:01:00
OSVRT

Čudesna lakoća slikanja Gorana Žigolića

Izložbu čini dvadeset i devet akvarela iz novije autorove produkcije s jedinstvenim motivima poznatih gradova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Pelikan)

Goran Žigolić ,slikar i suvremeni hrvatski umjetnik predstavlja se 19.03.2019. (otvorena do 20.04.2019.) s novom samostalnom izložbom OD GRADA DO GRADA, u Galeriji Razvid, u Zaprešiću.

Izložbu čini dvadeset i devet akvarela iz novije autorove produkcije s jedinstvenim motivima poznatih gradova, rekli bi današnjim jezikom popularnim i vrlo prepoznatljivim vizurama turističkih destinacija preko Hrvatske do svijeta, preko Dubrovnika i Zagreba, do Pariza i Londona.

I na ovoj izložbi svjedočimo čudesnoj lakoći slikanja Gorana Žigolića ( istina je, akvarel je tehnika za brze, za one koji mogu promptno odgovoriti na izazov teme), njegov potez je lepršav, lagan, akvareli se kupaju u laganoj, tajanstvenoj, fluidnoj izmaglici, sve je tiho, sivkasti zrak sasvim se približio arhitekturi, rijekama, moru, zemlji i kao je da cijeli prostor zatečen u očekivanju, što će se desiti kada se izmaglica podigne i prava lica grada (gradova) napokon se ukažu.

Žigolić bilježi akvarelom svoja brojna sjećanja na putovanja i mjesta koja je posjetio, živio u njima, nanoseći na papir bit svojih emocija sačuvanih u fragmentima sjećanja, raznolike trenutke doživljavanja značajnih povijesnih sredina, iznimnu, neponovljivu ljepotu pojedinih gradova, stvarajući svoj svijet koji se krije iza prozirne koprene, gotov je isti, sličan onome kako ga mi vidimo ali istodobno i drugačiji, razlikuje se.

Pred nama je slika svijeta Gorana Žigolića u dvadeset i devet slika, slika iz vremenskog kalendara osobnog života.

Žigolićevi akvareli su krhki, nježni, suptilni, motivi često imaju vrlo vidljivi humaniji karakter, djeluju ljudskije, bliže čovjeku i kao da su logični rezultat idealiziranog doživljaja umjetnika.

Putujući od grada do grada, putnik bilježi u svoj slikarski dnevnik detalje, događaje, dojmove nastojeći spoznati ono ključno o prostoru kroz koji prolazi a da bi kasnije u nekoliko brzih i jednostavnih poteza oživio svoje intimno sjećanje.

Goran Žigolić izvanredni je hrvatski akvarelist, vrlo specifična figura u suvremenoj produkciji.  

Piše: Miroslav Pelikan
15.03.2019. 10:01:00
http://metro-portal.hr/cudesna-lakoca-slikanja-gorana-zigolica/117464/